- 1/3 lopuchového kořene
- 1 hrnek vařených fazolí adzuki hokkaido (nebo jiné)
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1/2 tuřínu
- 8 růžiček kapusty
- 2 stroužky česneku
- 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
- 1 lžíce bílé miso pasty
- 0,5 lžíce umeocta
- koření: 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mleté hořčice, 2 bobkové listy, 2 kuličky pepře, majoránka
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- jako posypka: petrželka
- Dáme ohřát zeleninový vývar a očistíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, mrkev na kolečka, tuřín na větší kostičky, kapustičky na čtvrtky, kořen lopuchu dobře omyjeme (neloupeme) a pokrájíme na půlkolečka.
- Na dno hrnce dáme olej, přidáme nakrájenou cibuli, lehce posolíme a krátce orestujeme.
- Po chvíli přidáme mrkev, tuřín, kapustičky, černý kořen a koření. Za občasného míchání zeleninu orestujeme.
- Přidáme vývar/vodu, vaříme cca 20 minut do změknutí zeleniny.
- Když je zelenina měkká, přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Necháme ještě lehounce povařit, prohřejeme s fazolemi a vypneme.
- Do polévky rozmícháme bílou miso pastu a pokud je potřeba, přidáme umeocet, aby polévka dostala říz. Pokud je málo slaná, přidám trošinku sójové omáčky.
- Podáváme s čerstvou s petrželkou.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Lopuch je škoda loupat, dobře ho očistěte kartáčkem a můžete ho uvařit i se slupkou. V polévce kořen změkne. Má neváraznou chuť, dáváme ho hlavně ze zdravotních důvodů.
- Polévka je přirozeně bezlepková, v případě použití sójové omáčky volíme tamari.
- Pro verzi bez sóji vynecháme sójovou miso pastu a omáčku, dochutíme solí, případně nahradíme hrachovou či jinou bezsójovou verzi omáčky a pasty.
- Máme-li potřebu polévku zahustit, přidáme ke konci lžíci ovesných vloček (pro bezlepkovou verzi bezlepkové vločky) nebo zavaříme lžičku kukuřičného škrobu předem rozmíchaného ve studené vodě. Pokud nám nevadí nakyslá chuť, můžeme zavařit rozmíchaný kvásek.
Obměna
- Místo lopuchu můžete dát černý kořen nebo jinou kořenovou zeleninu.
- Místo tuřínu můžete dát kedluben, topinambur nebo taro bramboru, případně batát, který je ale hodně sladký.
- Koření dejte, jaké máte rádi, můžete vyměnit to moje za klasiku jako je jalovec a nové koření.
Děti
- S ohledem na použité koření doporučujeme zařadit polévku cca od 1,5 roku, budeme šetřit s olejem a se solí.
- Pro konvenčně se stravující děti není problém podávat polévku již od 1 roku.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
A v názvu je Hokkaidó a nikde jinde ju nevidím , nebo že nekteré fazóne adzuki jmenují Hokkaido ?
Plha se hlásí 😂 v ingrediencich chybí majoranka 😂 a v popisu není kdy přidat fazole 😛