- 400g vychladlé husté jáhlové kaše ze Soyabelly nebo vařených jáhel
- 50g pohankové mouky
- 50g kukuřičné mouky
- 20g kukuřičného škrobu (vrchovatá lžíce)
- Špetka soli
- 1-2 lžíce oleje (např. rýžového)
Náplň 1: - strouhané jablko
- ořechy / dýň.semínka /mandle
- rozinky
- skořice
- trošku škrobu (aby šťáva nevytekla)
- sůl
- Náplň 2:
- mletý mák povařený v konopném/mandlovém/jiném mléce a rozinkách, zahuštěný škrobem a jáhl.vločkami, doslazený rýž.sirupem
- Uvaříme hustou kaši v soyabelle (200-250g jáhel na objem mlékovaru) mixérem – použijeme polovinu
nebo uvaříme jáhly v poměru s vodou 1:3 (tj. 100g suchých jáhel a 300g vody) - vychladlou kaši/vařené jáhly smícháme s ostatními ingrediencemi a vytvoříme těsto, pořád se bude trochu lepit. Lepí-li opravdu hodně, přidáme trochu mouky.
- Uděláme 2 koule a každou vyválíme mezi přeloženým pečicím papírem na obdélník tlustý asi 0,5 cm.
- Naplníme náplní, pomocí papíru zabalíme a opět pomocí papíru přeneseme na plech.
- Můžeme ještě uhladit rukou namočenou olejem nebo jen mokrou rukou.
- Pečeme 25min na 170st. Lepší je nechat vychladnout pod utěrkou.
Máme-li jáhly umixované z mlékovaru, je to raz dva, máme-li je vařené, chvíli těsto mačkáme, hněteme, aby se kuličky trochu rozmačkaly (nebo je po uvaření trochu pomixujeme nebo za tepla protlačíme přes lis na brambory). Mouku přidáváme do studených jáhel.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Super recept👍
Sice jsem chtěla dělat štrůdl, ale nakonec jsem z nedostatku času jen těsto namačkala do koláčové formy (Eaziglide), poté náplň z jablek, navrch plátky těsta jen tak uplácané v ruce… no, fotku posílat nebudu🤣 A ten báječný závino-koláč mizí před očima😊
Děkuji za recept❤️
Nevěřila jsem že bude držet ale drží 👍 Těším se jak bude chutnat 😁