Domů > Magazín > Žijeme jinak

Potravinová soběstačnost – Víme jak na to!

Je to vůbec možné a proč být vlastně soběstačný? Zahradničení má pozitivní vliv na naši psychiku. Věděli jste, že i s malou zahrádkou u domu to jde a co takhle bez ní?

Co je to soběstačnost?

Co si pod tímto slovem představit? Mohly bychom ve zkratce říct, že je to schopnost zajistit si vše potřebné pro svůj život, bez pomoci druhých, a to především potraviny a další zdroje v žádoucí kvalitě. Je to určitá nezávislost.

Proč být v dnešní době soběstačným?

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Co vlastně získáte navíc, když budete alespoň z části soběstačnými? Když si budete pěstovat svou vlastní zeleninu, bylinky, ovoce a sbírat si různé plody v přírodě?

Samozásobením můžete získat:

  • vlastní kvalitní potraviny bez chemie
  • úsporu financí
  • pozitivní vliv na psychiku
  • nezávislost na cizích zdrojích
  • připravenost na neočekávané události
  • menší produkci odpadu

Čím začít?

  • zkuste pěstovat zeleninu a ovoce, jde to i na malé zahrádce či balkoně
  • usušte si ovoce a zeleninu na zimu
  • zavařujte a nakládejte, vyzkoušejte fermentovanou zeleninu
  • uchovávejte si semínka na další rok
  • vysaďte jedlé keře, stromy, bylinky a jedlé květiny
  • zkuste si vypěstovat vlastní sazeničky
  • sbírejte jedlé divoké bylinky
  • sbírejte divoké a plané ovoce či plody a zpracujte na zimu

“Můžu potvrdit, že možnost mít něco z vlastních zdrojů je velmi příjemná. Už v paneláku jsem byla nadšená, že mám na balkóně čerstvé, nestříkané bylinky kdykoli po ruce. Nyní v domě se zahradou a malým políčkem jsme k nezávislosti mnohem blíže a v létě je to až euforické, co všechno vám zahrada dá. Přesto bychom se zatím rozhodně sami z vlastních zdrojů neuživili a o to více si vážíme toho, že pro nás někdo vypěstuje obilí, luštěninu a zeleninu nebo ovoce, které zatím neumíme pěstovat sami. Není nám pak líto peněz, když vidíme, co práce to dá. Je to velká škola života pro nás i naše děti vidět, jak něco tvoříme, jak něco roste a vzniká nebo taky zaniká, když je sucho nebo přijdou škůdci. Učí nás to trpělivosti, pokoře a vrací zpět k základům a přírodě,” dodává vlastní zkušenost Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak

Máte s tím zkušenost?

Jděte na to postupně, po malých krůčcích a napište nám, co vám tato změna přinesla a jak se pozitivně odrazila na vašem životě, těšíme se na vaše zkušenosti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Šnek Janek
15. 2. 2023

V nedávno založené zahradě už máme kde co a tudíž bychom měli být pomalu soběstační, ale to je trochu utopie. Máme vlastní bylinky, ovoce začíná plodit, zeleninu statečně bráníme před škůdci. Myšlenka úspory financí mne rozesmála. Kdybych tolik peněz co dávám za zahradu dala do kupované zeleniny, pravděpodobně bychom uživili navíc i slona. 😁
Ale koníček je to nádherný a ty vlastní bio výpěstky potěší, kdo můžete, jděte do toho, i jeden květináč na okně s pažitkou se počítá. ❤️

Světlana
15. 2. 2023

Pěstujeme si vlastní ovoce,zeleninu,manžel a syn jsou zarytí masožravci,tak máme i slepice,husy a kachny.Já bych se mohla hrabat v hlíně pořád,pocházím ze selského rodu,tak to mám zřejmě v krvi🙂.Každé roční období mi příroda přinese spoustu radosti.Práce na poli je nejlepší terapie na různé bolesti duše.S motykou a rýčem z člověka odejde kdejaká křivda a trápení.Nepotřebuji kino,divadlo,hudbu – to všechno mi pobyt venku dopřeje.Až si kolikrát myslím, že si to snad ani nezasloužím.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

12 tipů jak žít minimalisticky a soběstačně

Nebojte se, že to nezvládnete. My jsme to zvládli a tyto dovednosti jsou nyní součástí našeho života. Tvoříme méně odpadu, méně potřebujeme, ušetříme a ješ...

Jak jsme začínali s potravinovou soběstačností

Víte co sbírat ve volné přírodě? Ochutnali jste už někdy plody trnky obecné? Pěstovat hrášek je snadné, vyzkoušejte, odrůdy s fialovými lusky. Divoké bylin...

Kdy správně sklidit a uskladnit dýně, aby vydržely až do jara

Dýně je vděčná zelenina. Když ji umíte sklidit a uskladnit, vydrží vám až do jara. Máme pro vás léty prověřené tipy na sklízení a skladování téhle skvělé z...
38
22

Svatojánská noc – bylinky, ohně a oslava života

Svatojánská noc z 23. na 24. června je magická. Chodí se na bylinky, které během svatojánské noci nabývají kouzelných sil, pálí se ohně, noc je zasvěcená l...
36
14

Čas sušení bylinek a koření

Je tu čas, kdy sbíráme a sušíme vše, co příroda nabízí. Toto období je magické, blíží se svatojánská noc a bylinky nabírají na léčivé síle. Využijte přílež...

Permazahrada v lednu (Janka)

Leden je čas bilancování loňského roku a vytváření nových plánů na rok nadcházející. Jinak tomu není ani v zahradě. Co se povedlo? Co ne? Co bych letos moh...