Po teorii jdeme do praxe
Představili jsme si, jaký dopad má konvenční stravování na naše psychické zdraví (1.díl). Je třeba poslouchat signály svého těla a zajišťovat mu kvalitní zdroje energie. Tak nám bude vše fungovat, jak má, a my můžeme zažívat pocit štěstí (2.díl). Podívejme se na potraviny, které k pocitu pohody přispívají.
Jaké potraviny nás vyčerpávají
Bohužel v konvenčním stylu stravování jsou běžně dostupné potraviny, které vyčerpávají serotonin. Jsou to stimulanty, které vás ve výsledku zanechávají bez energie. Jedná se o příliš mnoho alkoholu, kávy, dále také pilulky na hubnutí, nápoje s vysokým obsahem kofeinu. Zvláštní kategorií jsou umělá sladidla, která obsahují složky narušující produkci serotoninu. Příliš mnoho jednoduchého cukru způsobuje změny nálad a zanechává vás vyčerpané. Jakmile si pravidelně dopřáváte sladké tyčinky, sušenky, čokolády, tak polykáte hromadu serotoninu. Ale z druhé strany, kombinace cukru a škrobů tlačí nadledvinky do přebuzení, což způsobuje vyčerpání. Jak serotonin zase doplnit?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Komplexní sacharidy
Primárním palivem mozku je glukóza. Komplexní sacharidy jsou dobrým zdrojem cukrů a vlákniny. Podporují hladké fungování trávicího traktu a zajišťují tak správnou likvidaci odpadu. Celá zrna, jako třeba hnědá či červená rýže, mají navíc vysoké množství antioxidantů, které mimo jiné, napomáhají proti předčasnému stárnutí. A tomu se říká výhra!
Rostlinné bílkoviny
S kvalitními bílkovinami zůstanete dlouho zasyceni. Rostlinné bílkoviny jsou výborným palivem pro vaše tělo i mysl. Fazole jsou přímo nabyté tryptofanem, který se v těle přeměňuje na serotonin. Dopřejte si je na svém talíři alespoň dvakrát do týdne a uvidíte ty změny! Zkusit můžete třeba jednoduché a rychlé fazole na červeno. Dalším serotoninovým zázrakem je sója a produkty z ní! Na 100 g obsahuje více jak dvojnásobné množství doporučené denní dávky tryptofanu. Zkuste tofu nebo tempeh. Tyto lahůdky jednoduše objevíte na pultech obchodů. Pochutnat si můžete třeba na tofu nugetkách nebo na tempehových prstech v těstíčku.
Zelenina
Zelenina má nejen kvalitní vlákninu, ale obsahuje celou řadu vitamínů. Barevná zelenina má spoustu betakarotenu, jenž se přeměňuje na vitamín A, který opravuje pokožku a výstelky střev. Listová zelenina a zelená zelenina pomáhá čistit krev a dodává potřebný chlorofyl. Kromě zeleniny s nízkým obsahem škrobu, je zapotřebí také energie ze zeleniny s vyšším obsahem sacharidů. Zařaďte do svého jídelníčku kukuřici, dýně a batáty. Jakmile na svém talíři uvítáte větší množství tepelně upravené zeleniny, vaše zažívání vám poděkuje. A jak už jsme si prozradili – ve střevech leží náš mozek.
Fermentované potraviny
Blahodárný účinek fermentovaných potravin byl již mnohokrát probíraný. Fermentované potraviny slouží jako klíčová součást jídelníčku. S nedávným pokrokem v chápání interakcí střeva a mozku, se také objevily zprávy, naznačující účinnost fermentovaných potravin, zejména pro zlepšení kognitivních funkcí![1] Stojí za to na svůj každodenní talíř přidat kvašené zelí, poctivě kvašené okurky a nebo třeba kimchi.
Bohatý a vyvážený talíř
Pokud se chcete cítit v pohodě, je důležité do jídelníčku zařadit plnohodnotné potraviny, které vyživují tělo, mozek a pomáhají střevům. Potřebujete dlouhodobě podporovat zdravý střevní mikrobiom, abyste žili v životní rovnováze a nedocházelo k neustálím výkyvům nálad. Inspirujte se komplexním talířem, na kterém najdete kvalitní sacharidy, rostlinné bílkoviny, zeleninu, fermentované potraviny a semínka. S takovým jídlem víte, že pro sebe děláte maximum. A špatná nálada, úzkosti či deprese budou pouhou minulostí.
Změny překvapivě rychle
Mnohokrát se nám potvrdila, že změna k lepšímu, ať už v oblasti zažívání (Příběhy o uzdravení trávení), spánku (Příběhy o zlepšení spánku) nebo psychických potíží (Příběhy o zlepšení úzkostí, depresí, zbavení se antidepresiv apod.), přichází během pár dní! Nečekejte tedy, až vám bude ještě hůř a začněte hned dnes. S každým jídlem se mění náš střevní mikrobiom a tím i produkce hormonů v našem mozku!
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Děkuji Vám za článek 🙂. Přiznám se ale, že jsem zmatená. Není mi jasné, proč tedy některé výživové směry a není jich málo (např. SCD, paleo, GAPS, autoimunitní protokol…) komplexní sacharidy, na kterých je založeno stravování Jíme jinak, vůbec nedoporučují. Snad jen na zelenině se shodnou všichni. Jak se prosím v tom pak vyznat?
Nefunguje odkaz na 1.dil o konvenčním stravování