Jak zmírnit nadýmání
Nadýmání umí velmi znepříjemnit život. Bolesti břicha, špatné trávení, častý či nedostatečný odchod plynů zkrátka k pohodě vůbec nepřispívá. Příčiny vzniku nadýmání jsou různé. Mnohdy hraje zásadní roli náš vztah k jídlu a stolování. Nadýmáním bude častěji trpět ten, kdo si na jídlo neudělá čas a prostor, jídlo rychle spolkne bez rozkousání, přičemž u toho ještě řeší neodkladné pracovní záležitosti, takže je při jídle ve stresu. Za zvýšeným nadýmáním se může skrývat celkově oslabené trávení, nedostatek pohybu, nebo nevhodná příprava a skladba některých jídel. Špatně uvařené luštěniny, těžce stravitelné úpravy jídel, to všechno může způsobit potíže. Jak z toho ven?
- Berte jídlo jako rituál. Jezte co vám okolnosti dovolí v klidu, se soustředěním na vůně, barvy a chutě vašeho jídla. Chápeme, že to takto nelze dělat z časových důvodů pokaždé, ale čím častěji, tím pro vaše zažívání a pohodu lépe.
- Naučte se dobře připravovat luštěniny a volte jejich adekvátní množství v jednom jídle. Řiďte se tipy, které vám pomohu snížit jejich nadýmavost.
- Vnímejte svoje reakce po jídle a zpětně si uvědomte, co jídlo obsahovalo. Mohou vám vadit některé nadýmavější druhy zeleniny, jako je květák, a to zvlášť ve větším množství, možná vaše potíže způsobuje potravinová intolerance, často to bývá spojené s mléčnými výrobky.
- Pokud máte slabé trávení, pak má střevo nejspíše potíže zpracovat různé potraviny a jejich kombinace. Pracujte cíleně krok za krokem na jeho posílení. Mnoho informací o tom, jak na to, se dozvíte v našem online průvodci Jak začít.
Jak si akutně ulevit od nadýmání, jsme pro vás sepsali do článku Osvědčené babské rady proti nadýmání.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Potraviny, které pomohou
Nyní se podíváme blíže na potraviny, které mohou pomoci ulevit od nadýmání a to hlavně z dlouhodobého hlediska. Řiďte se svou individuální snášenlivostí a reakcemi organismu. Pokud vám nějaká potravina nedělá dobře, bude potřeba jídelníček dočasně upravit. Dávejte si pozor i na velikost porcí a na to, jestli mezi jídly stále něco nezobete, i to trávení zatěžuje a oslabuje.
- Celozrnné obilniny – Jsou plné vlákniny, která pozitivně podporuje peristaltiku střev. Naučte se je dobře připravovat, abyste je dobře strávili. Skvělým kartáčkem pro střeva je obzvláště celozrnná rýže.
- Tepelně upravená zelenina – Čerstvě tepelně upravená zelenina působí léčebně na náš trávicí trakt. Jezte vícekrát denně tepelně upravenou zeleninu a to nejlépe vařením, dušením či napařením. Zařazujte častěji listovou zeleninu.
- Kvašená zelenina – Má blahodárné účinky na střevní mikrobiom. Jezte jí v množství lžičku až lžíci ke každému pokrmu, nejlépe na konci jídla.
- Z koření a bylinek, které mají protinadýmavé účinky, se hodí používat kmín, zázvor, fenykl či mátu.
Pokud podle našich principů jíte delší čas a ne a ne se nadýmání zbavit, přínosný pro vás bude článek Nadýmání a plynatost po změně jídelníčku. Možná bude stačit jen malá úprava jídelníčku, možná to chce hlavně trpělivost, než dojde k úpravě vašeho zažívání.
Držíme palce, aby vás nadýmání co nejdříve přestalo obtěžovat! Pojďte společně s námi zlepšit vaše trávení.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář