Svačina do skleničky
Do uzavíratelné skleničky nasypte vrstvu vloček (těch, které se nemusejí vařit – drobnější ovesné, pohankové…), přidejte oříšky a semínka, zalijte vrstvou rostlinného jogurtu (část můžete ochutit karobem nebo kakaem) a zpestřit dezert můžete čerstvým ovocem, marmeládou (kombinace ovoce a obilovin není vhodná pro každodenní jídelníček) nebo sirupem. Když použijete vločky celé, připravte svačinu večer předem, vrstva vloček přes noc změkne a nabobtná.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Snídaňové kaše
Na snídaňové kaše jsou vločky jako dělané. Hodí se všechny druhy vloček a jejich kombinace. Pokud máte raději krémovější kaše, použijte menší vločky (ovesné jemné, pohankové, můžete přidat teffové, amarantové, quinoové) nebo kaši po uvaření částečně rozmixujte (např. vločková kaše se “špekem”). My je nejraději vaříme v 1 dílu rostlinného mléka a 2 dílech vody. Některé stačí jen nechat přejít varem, jiné pár minut povařit (mrkněte sem, které jak připravit). Přidat se k nim dá cokoli…
- Naslano s napařenou, blanšírovanou nebo na tuku upravenou zeleninou, opraženými semínky a pickles. Používejte různé druhy vloček – k základním ovesným můžete vždycky přidat jeden až dva doplňkové druhy. Kaše tak bude pokaždé jiná a dodá různorodé živiny.
- Výjimečně lze udělat i kaši nasladko (spíše jako dezert, kombinace obilí a ovoce není příliš vhodná pro naše trávení, viz co se mnou udělaly 3 týdny na kaších s ovocem). Například s oříšky, semínky, sušeným ovocem, čerstvým sezonním ovocem, marmeládou, sladem či jakýkoli druh sirupů.
Drobenka
Rozmixujte 50 g mandlí, 150 g vloček a smíchejte s 6 lžícemi rýžového sirupu a 4 lžícemi kokosového tuku. Drobenku můžete použít například na bublaninu či jiný koláč. Nebo si s takovou drobenkou můžete připravit krambl – do zapékací mísy dejte pokrájené ovoce, posypte nebo polijeme sladidlem (např. sušená sladěnka nebo tekuté sladidlo), poklaďte drobenkou a pečte 20 minut na 180 °C.
Granola nebo krutony do polévky
Skoro stejný postup, jen jednou nasladko (granola) a jednou naslano (krutonky do polévky). Smíchejte jakékoli vločky (hodí se spíše ty větší jako jsou ovesné, žitné, špaldové, pšeničné, ječné) se semínky, strouhaným kokosem a oříšky, u granoly přidejte ještě sušené ovoce a třeba kakaové boby, skořici, karob aj. V druhé misce si připravte kokosový tuk a rýžový sirup (na granolu), nebo olej a libovolné koření (na slané krutony). Sypkou a tekutou směs smíchejte. Nasypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 minut při 160 °C.
Flajpacky nebo müsli tyčinky
Z vloček si můžete připravit také výborné müsli tyčinky nebo flapjacky. Jsou skvělé na cestování nebo jen tak po ruce jako skvělá a rychlá svačinka. Stačí smíchat ovesné vločky se sladidlem (rostlinný sirup), kokosovým tukem a libovolnými oříšky, semínky, kokosem a sušeným ovocem. Můžete tak vytvořit mnoho různých kombinací. Upěchujte směs do zapékací formy a pečte 15–20 minut na 170 °C.
Knedlíky, placky a nákypy
Ovesné vločky, zejména ty jemné, se skvěle hodí jako zahušťovadlo do těsta na knedlíky, placky, nákypy nebo karbanátky. Vločky smíchejte s uvařeným obilím a špetkou solí, nebo jen s vodou a tvořte knedlíčky (např. napařované ovesné, rychlé knedlíky z vloček, kroupovo vločkové, aj.)
Zavářka do polévky
Zkuste vločky přidat jako zavářku do jakékoliv polévky – zeleninové, ranní miso, luštěninové nebo krémové. Vločky krásně nabobtnají, polévku zahustí a vás skvěle zasytí. Hodí se všechny druhy vloček, s množstvím raději opatrně, vločky hodně nabydou. Pokud chcete dělat krémové polévky, přidejte vločky, chvilku povařte a rozmixujte. Zkuste např. polévka Šangri La, ovesná se zeleninou, “drožďová” s vločkami, kapustová s vločkami, kedlubnová s vločkami, mangoldová s vločkami.
Chleba
Při přípravě chleba, dalamánků nebo muffinů můžete 1/4 mouky nahradit vločkami. Hodí se kterýkoli druh.
Karbanátky, nákypy a sekané
Pro tyto účely se hodí všechny druhy vloček. Vločky lehce rozmixujte s dušenou nebo orestovanou zeleninou, uvařenými luštěninami, přidejte lněný šlem za vejce nebo Hrašku, osmahnutou cibulku, bylinky, česnek, sůl a podle potřeby vodu, smažte nebo pečte v troubě.
Wafle
Z vloček vyrobíte super těsto na wafle – sladké i slané. Stačí smíchat horkou vodou, zbytky obilovin a nasladko se sladidlem a např. skořicí nebo perníkovým kořením nebo naslano s kmínem a solí.
Smoothie
Jako výjimečnou svačinku (kombinace ovoce a obilovin není dobře stravitelná) lze připravit koktejl z vloček a ovoce. Rozmixujte oblíbené ovoce s vodou nebo rostlinným nápojem, podle chuti přidejte spařené nebo povařené vločky (hodí se spíše drobnější vločky – ovesné jemné, pohankové, quinoové, amarantové, teffové) a další ingredience jako semínka, oříšky, rostlinný jogurt, sirup, zeleninu.
Lívance
Nejčastěji se připravují z ovesných vloček, ale nebojte se vyzkoušet i další druhy.
Pomazánky
Lehce osmahnutou zeleninu zalijte trochou vody, přidejte vločky (stačí trochu na zahuštění), pár minut povařte a rozmixujte, ochuťte sójovou omáčkou, umeoctem a lahůdkovým droždím, podle chuti můžete přidat tofu, tempeh, červenou loupanou čočku (přidejte k zelenině a 15 minut duste, potom přidejte vločky a ještě chvilku povařte).
Sušenky
Smíchejte ovesné vločky s oříšky, semínky, sirupem, olejem a sušeným ovocem, tvarujte sušenky.
Koláče a dezerty
Vločky přidejte do těsta na spodek koláče nebo do těst na tyčinky atp.
Nepečené cukroví
Rozmixujte vločky s předem namočeným sušeným ovocem, kokosovým olejem a sirupem, můžete přidat semínka, oříšky, sušený kokos, karobový prášek nebo skořici; vytvarujte kuličky a obalujte je v sušeném kokosu, karobu nebo sezamu.
Kosmetika
Zkuste si doma z vloček udělat peeling a pleťovou masku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář