Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Prasorizo – řecký pórek s rýží

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro
sezóna léto

Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý oběd nebo příloha.

Ingredience
3 porce
  • 1 cibule
  • 300 g rýže ribe celozrnné
  • 1 pórek
  • čerstvá jarní cibulka
  • šťáva z 1 bio citrónu
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 1 lžička kopru
  • fenyklová nať
  • olej
  • kvalitní olivový olej
  • pepř
  • sůl

Díky změně stravy jsem za rok shodila více než 7 kg, Naučila jsem se vařit spoustu chutných zdravých jídel a na mnohý...

Jak připravit řecké Prasorizo

  1. Vařte rýži 45 minut.
  2. V pánvi rozpalte olej, přidejte nakrájenou cibuli, pórek nakrájený i se zelenou částí a lehce osmahněte. Pórek ani cibule by neměly ztmavnout. Poté přidejte sůl, promíchejte s vodou a duste na mírném ohni.
  3. Když je rýže asi 10 minut od konce vaření, vložte ji do pánve s pórkem, promíchejte, přidejte kopr, fenyklovou nať, pepř, citrónovou kůru a citrónovou šťávu. Promíchejte a dovařte.
  4. Na talíři posypte rýži čerstvým koprem nebo fenyklovou natí (vousem) a čerstvou jarní cibulkou. Opepřete a zakápněte kvalitním olivovým olejem.
🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické

  • Pokud použijete jinou rýži než ribe, bude toto jídlo připravené za chvíli.
  • Snažte se držet recept a nic nevynechat, je to tradiční recept řecké kuchyně, má dostupné ingredience. Pórek klidně použijte celý, i s listy, pokud používáte bio zeleninu. Pokud ne, odstraňte alespoň vnější listy pórku.

Obměna

  • Kopr můžete použít i sušený, pokud nemáte čerstvý k dispozici.
  • Použijte jakoukoliv rýži středního zrna.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Na tenhle recept jsem se chystala už dlouho, neb jsem tušila, ze to bude vynikající. Přidala jsem ještě ke konci nasekanou mátu. Díky za recept

Překvapivě svěží vynikající chuť 👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolová pomazánka tří pepřů

Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...

Etiopská žlutá čočka

Velmi rychlý a praktický recept, kořeněné voňavé jídlo, které budete mít na stole během 15 minut.

Křupavé tofu v krustě z quinoy

Jednoduchý a rychlý recept, při kterém můžete využít přebytky quinoy z předchozího vaření. Quinoa vytvoří na tofu křupavou krustičku, koření mu dodá lahodn...

Žlutá květáková rýže

Květáková rýže na žluto s indickým kořením. Jednoduchá, chutná a voňavá zeleninová složka talíře, kterou si můžete na talíři doplnit dalšími dobrotami dle ...

Dušené zelí z jednoho hrnce

Rychlé, jednoduché a voňavé jídlo, skvělé k obilovinám, jehož příprava je snadná a téměř bez práce

Brokolicová pečená placka

Tato vláčná bezlepková placka z brokolice je rychlá na přípravu a můžete ji jíst jen tak samotnou třeba na svačinu nebo jako přílohu k různým pokrmům dle v...