- hrnek bílých sezamových semínek
- půl hrnku černých sezamových semínek
- 10 g soli
Jak připravit sezamové gomasio
- Semínka propláchneme na sítku pod tekoucí vodou a necháme chvíli okapat.
- Vyklopíme je na suchou, rozpálenou pánev a za stálého míchání opražíme.
- Když semínka začnou vonět a trochu zlátnout, jsou hotová. Neměla by být příliš tmavá nebo spálená.
- Na závěr je na pánvi promícháme s nahřátou solí a ihned, ještě zatepla rozmělníme ručně v suribašce.
- Semínka nerozmělníme všechna, ale ideálně tak, aby některá zůstala vcelku.
- Pokud nemáte suribašku, použijte mixér.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Gomasio se používá jako lék i jako dochucovadlo. Můžete s ním posypat uvařené obiloviny, zeleninové a luštěninové směsi, polévky, dochutit rizota atp. Je skvělé tamm, kde jídlo potřebujete zvýraznit nebo dosolit.
- Gomasio skladujeme v uzavřené skleničce v lednici a během pár dní spotřebujeme.
- Správně připravené gomasio je léčivé. Při použití suribashi mističky se každé jedno zrníčko obalí dobře opraženou solí a spojí se tak dvě silné energie. Velmi uvolňující ze semínek a velmi stahující ze soli. Ve výsledku dostaneme léčivé koření, které je harmonizující. Opravdové gomasio nemá slanou chuť.
- Denně můžeme dát 1 lžičku na obilí či jiný pokrm pro posilování organismu a předcházení nemocem.
- Při únavě (neutralizuje kyseliny), při počínajícím nachlazení, při bolestech hlavy, nevolnosti a zvracení, pálení žáhy, těhotenských nevolnostech, při menstruačních potížích, bolestech zubů apod. můžeme jíst samotné, přidat si ho do čaje banča nebo si připravit silnější gomasio, kde bude méně semínek a tím více soli (můžeme vyrobit až v poměru 8:1)
- Gomasio vyživuje a posiluje nervový systém, posiluje imunitu, pomáhá při začínající migréně či bolestech v krku, při pálení žáhy, při nechutenství a nevolnosti v těhotenství
Obměna
- Můžeme také použít dýňová, slunečnicová či jiná olejnatá semínka. Všechny verze jsou velmi chutné, ale sezamová klasika je léčivá.
Děti
- Opražená semínka nebo ořechy dáváme dětem od 1,5 roku raději v rozdrcené formě kvůli nebezpečí vdechnutí.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
V receptu jsou bílá sezamová semínka, myslí se tím bílá neloupaná nebo loupaná? Děkuji
Mám otázku, ta sůl se nahřívá jak? Stačí ji přidat na pánev k sezamu a nechat nahřát? Zdraví Jitka z Brna