- 1 mrkev
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 hrsti kopřiv
- 1 hrst další plané zelenina podle možností (jitrocel, pampeliškové listy, bršlice, žabinec,…)
- 1 litr vývaru nebo horké vody
- 1/2 hrnku uvařené červené čočky
- 1/2 hrnku uvařené rýže
- sůl
- olej
- sójová omáčka
- umeocet
- na ozdobení: sedmikrásky, pražená semínka, rostlinná smetana nebo domácí obilné mléko
Jak připravit krémovou polévku z divokých bylinek
- Na lžící oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev.
- Ohřejeme vývar nebo uvaříme vodu.
- Kopřivy a veškerou planou zeleninu omyjeme ve studené vodě (kopřivy můžete spařit vařící vodou, aby vás nepálily při krájení). Vše nakrájíme na menší kousky a přidáme k restované zelenině.
- Po chvilce restování zalijeme vroucím vývarem a povaříme pár minut, aby mrkev změkla.
- Přidáme uvařenou červenou čočku, rýži a česnek, necháme prohřát a vypneme. Rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a dochutíme umeoctem, případně kapkou sojové omáčky.
- Podáváme zdobené praženými semínky, sedmikráskami a slavnostně můžeme ozdobit rostlinnou smetanou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Nemáme-li po ruce uvařenou čočku a rýži, dáme je vařit spolu s ostatní zeleninou. V tom případě musíme použít bílou rýži, která se vaří cca 14 minut.
Obměna
- Místo mrkve můžeme dát petržel, místo čočky fazolky a místo rýže jáhly. Žádná kombinace vás nezklame, nebojte se improvizovat.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, ale šetříme s olejem, solí, česnekem a octem.
- Menším dětem připravujeme bez dochucovadel jen na vodě/vývaru.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnáááááám ❤️
Super, moc nám dnes chutnala.