Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Kvašená

Presovaný salát s mrkví a brokolicí

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 1 a půl roku

Jeden ze způsobů, jak dále zacházet s “kvaškou”, aby byl salát pokaždé trochu jiný. Tentokrát k němu potřebujeme jen brokolici a trochu tofunézy.

Ahoj všem, k Jarní očistě a Jíme Jinak mě dovedla náhoda. Měla jsem velmi náročný podzim, který končil ještě ...

Základní informace

Jeden ze způsobů, jak dále zacházet s “kvaškou”, aby byl salát pokaždé trochu jiný. Tentokrát k němu potřebujeme jen brokolici a trochu tofunézy.

 

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Ingredience na “kvašku”(cca 4 porce)

  • 1 hrnek kyselého zelí v bio kvalitě (ideálně dlouhodobě kysané), nebo domácí kvašené zeleniny
  • 2 střední mrkve
  • 1 šálek růžiček brokolice
  • půl kelímku tofunézy (100g)
  • umeocet na dochucení
Postup

Omyjeme mrkve pomocí kartáčku na zeleninu ve studené vodě a nastrouháme je na struhadle jemno. Kysané zelí nakrájíme na menší kousky a i se šťávou dáme do mísy. Přidáme nastrouhanou mrkev a důkladně prsty promneme zelí s mrkví, aby mrkev pustila šťávu a narušila se její struktura. Smíchanou a promnutou zeleninu zatížíme (například menším talířem a na něj postavit sklenici s vodou)  a necháme na lince alespoň půl hodiny pod tlakem pracovat. Salát můžeme nechat venku klidně i půl dne, bude ještě lepší.

Jakmile je kvaška zatížena,  dáme brokolici na pařák a asi 10 minut vaříme v páře, aby byla poloměkká. Po vychladnutí ji nakrájíme na jemno a zamícháme spolu s tofunézou a půl až lžící umeocta do uleželé kvašky, ihned podáváme.

Obměna

Nebojte se zkombinovat i jiné druhy zeleniny. Stejně dobře ke kysanému zelí poslouží kedluben, vodnice, nebo daikon.

Místo brokolice můžete použít květák, dýni…

Děti

Pokud použijete domácí kvašenou zeleninu místo zelí, můžete trošku dát dětem od 1,5 let (vadí sůl v kysaném zelí), ale bez tofunézy.

Děti od 2 let už salát v malém množství mohou.

Dětem do dvou let není vhodné dávat tofunézu, případně přednostně domácí ne kupovanou, s octy a dochucovadly zacházíme u malých dětí po kapkách.  Salát jim tedy můžeme také přidat na talíř (pokud jsou zvyklé na ředkvičky a nebudou se divit, že to trochu pálí), ale odebereme před dochucením octem, tofunézou apod. Osobně to takto dělám stále i u 3 leté dcery. Má tedy stejný salát, ale v “light” verzi jen ze zeleniny a pár kapiček octa.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Veronika
14. 1. 2024

Dobrý deň, nevadí pokiaľ som zohnala sice zelí v bio kvalite, ale je sterilované?

Já jen jednu mrkev a ovadlé pak choi. Škoda s tofunézou.

Ukázat další komentáře