Pít neznamená pouze zahnat žízeň
Pití jakéhokoliv čaje je požitek, je to ceremoniál, slavnost, relax. Pro mě to tak je od doby, co jsem začala používat opravdu kvalitní čaje. Dovedl mě k tomu můj zeť a jeho kamarád, který je pro mě velký guru. Teprve po ochutnání opravdového čaje jsem si uvědomila, jak špatně jsem s tímto nápojem zacházela a že jsem o čaji nevěděla vůbec nic. A určitě to platí pro většinu z nás. Z obchodu si doneseme čaj, teď jich je opravdu veliký výběr, uvaříme vodu, ponoříme sáček, necháme ho tam pár minut a pak pijeme…Tady bych řekla, že je to něco podobného, jako s jídlem. Jíst neznamená pouze zahnat hlad a pít neznamená pouze zahnat žízeň.
Co budeme potřebovat
- gaiwan (čajová miska s pokličkou)
- konvice
- džbánek na čaj
- čajový tác
- teploměr nebo varná konvice s termostatem a nastavitelnou teplotou
- sítko
- lžičky nebo váhy na čaj
- timer
- kvalitní čaj
Kvalitní čaj bohužel v žádném supermarketu nekoupíte. Doporučuji speciální obchody nebo eshopy, které se specializují na čaje. Pokud vás příprava čaje chytne, určitě budete potřebovat alespoň tyto základní pomůcky. Teploměr je nezbytný, každý čaj se louhuje jinak a při jiné teplotě, pokud vylouhujete čaj při nesprávné teplotě, může být opravdu až nechutný a můžete ho tak úplně zničit. Pokud chcete opravdu měřit přesně a bez problémů, jdou koupit levně konvice na vodu s termostatem, který vám umožní vybrat si danou teplotu a udržet tuto teplotu i hodinu. Já dávám přednost varné konvici.Dalším nezbytným pomocníkem je váha. Čaj musíme přesně zvážit, abychom si mohli vychutnat opravdu co nejvíce jeho chuť. Od oka to nejde, přesnost je důležitá.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Další pomůcky, které nejsou nezbytné, ale určitě je oceníte pokud třeba budete připravovat ceremoniál pro hosty, jsou různé lžíce, kleštičky a čajový tác, kam se lije voda po vypláchnutí všech mističek a gaiwanu.
Jak na to
Pití čaje musí být požitek, relax, radost. Proto používám na louhování kvalitních čajů čínskou metodu. Z gaiwanu lijte čaj do džbánku a ze džbánku nalévejte do šálků. Čaj usrkávejte, klidně i hlasitě, a popíjejte. Nikdy nepijte čaj naráz na ex. Je to nevychovanost a urazíte tím hostitele, neboť tím dáte najevo, že čaj vám nechutnal, proto jste ho raději rychle vypili..
Jak vybrat čaj
Nejlepší je koupit degustační set, čajů jsou tisíce druhů a určitě ne všechny vám budou chutnat. V tomto článku mám samozřejmě na mysli přípravu čajů sypaných, z camellia sinensis – čajovníku čínského. Žádné bylinné a ovocné čaje.
Další články budou věnovány čajům, které jsem mohla ochutnat, které mě nadchly a které jsem si cenově mohla dovolit. Jsou i čaje, ke kterým si opravdu ani nepřivoním, tak vysoká je jejich cena. Tudíž, čaje kterým jsem věnovala články, jsou kvalitní, bio a hlavně přístupné všem. Další moje oblíbené čaje, o kterých si už na Jíme Jinak můžete přečíst, jsou matcha, sencha a genmaicha.
Zkuste to také
Určitě si nemyslím, že okamžitě poběžíte kupovat všechny potřeby k čínské přípravě, pokud si ovšem opravdu chcete čaj užít, věnujte přípravě velkou pozornost a uvidíte, jak se vám tento ceremoniál zalíbí. Určitě tím potěšíte své hosty, příprava vám udělá velkou radost, poznáte velkou paletu chutí, barev a vůní a začnete se na čaj dívat jinýma očima.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
No, Věrko, opět jsi mě překvapila😊. Při čtení článku si tipuji autora, ale teď jsem tedy byla překvapená😇. Je něco, co neumíš? Klobouk dolů před Tebou a díky za krásný článek❤️