Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Proč jíst polévky? Naše babičky to věděly!

Nevaříte polévky? Chyba! Máme pro vás 6 dobrých důvodů, proč se k nim vrátit. A spoustu tipů a receptů jak to udělat, aby polévky chutnaly a byly pokaždé trochu jiné.

Babičky měly pravdu: polévka je grunt!

Pro naše předky byla polévka základ a nesměla chybět při žádném obědě. Byla levným jídlem, zároveň ale vydatným a zdravým. Často se přinášela na stůl již ráno, aby dodala energii těm, kteří šli pracovat na pole, ale také dětem a ženám. Složení polévek se po celý rok měnilo. Na jaře byly polévky lehké, plné jarních bylinek a volně rostoucích rostlinek, které doplňovaly vitamíny a minerály ztracené po zimě, na podzim a v zimě se podávaly polévky hutnější, zeleninové nebo luštěninové. Dnes v moderní zrychlené době, kdy ženy nemají čas vařit, se na polévky zapomíná. Ale to je velká škoda! Rozhodně by měly zůstat nedílnou součástí našeho jídelníčku.

6 důvodů proč jíst polévky

  • Jsou nízkokalorické a pomáhají hubnutí – polévka před hlavním jídlem krásně nastartuje trávení, obsahuje málo kalorií, zasytí a nedochází tak k přejídání při hlavních chodu. Dle studií lidé konzumující polévky před jídlem snědí o 20 % méně hlavního chodu a mají menší sklony k obezitě než ti, kteří polévky nejedí (1, 2).
  • Jsou nízkorozpočtové a rychlé jídlo – rozpočet na polévku je velmi nízký a polévka je jednoduchým a rychle hotovým jídlem – může nahradit i oběd nebo večeři. Je to skvělé jídlo pro studenty i rodiny s dětmi.
  • Můžete do nich zakomponovat “zbytky” – pokud máme v lednici zbytky obilovin, luštěnin nebo nepříliš pěknou zeleninu, stačí vše zkombinovat do polévky a výborné jídlo je na světě!
  • Nikdy nejsou stejné – díky rozmanitosti zeleniny, obilovin, luštěnin, zavářek, knedlíčků, nočků, krutonů, rozmanitým dochucovadlům, pomocí bylinek, koření a různých způsobů příprav polévek (například pouhým rozmixováním) nikdy nemusí být žádná polévka úplně stejná.
  • Zahřejí i zasytí – na podzim a v zimě polévky nás krásně zahřejí, zejména, když se vrátíme ze sychravého počasí. Pokud do polévek přidáme i obilovinu a luštěninu, krásně nás zasytí a mohou nahradit hlavní jídlo.
  • Jsou zdroj živin a tekutin – polévky obsahují spoustu minerálů, vitamínů, vlákniny a výživných látek. Pomáhají nám také dodržovat pitný režim, do kterého ji můžeme zahrnout.

Jakou polévku vybrat?

  • Na snídani – měla by být lehká, ale zároveň výživná a dodat energii na začátku dne. Nejčastěji volíme miso polévku, do které můžeme pro zasycení přidat zbytky uvařených obilovin, ovesné vločky nebo semínka.
  • Před hlavním chodem – lehčí polévka, například krémová nebo zeleninová.
  • Jako hlavní chod – sytá a hustá zeleninová polévka v kombinaci s obilovinou a luštěninou nebo podávaná s chlebem či plackami. Například hrstková, zelňačka, bramboračka nebo boršč.

Tradiční a oblíbené polévky:
Prdelačka
Zeleninová s nudlemi
Bramboračka
Dršťková
Čočková
Cibulačka
Houbová
Kvásková
Zelňačka
Hrstková
Kulajda
Květáková
“Rajská”
Hrachovka
Kapustová
Minestrone
Ruský boršč

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Jednu poctivou polévku prosím!

  1. Polévky můžeme dělat na oleji na cibulce (obědové) nebo na vodě (miso polévky).
  2. Základem polévky by měl být vždy poctivý zeleninový vývar. Polévce dodá chuť a nám energii, sílu, minerály a živiny. Pokud ho nemáme, můžeme použít vodu a dochutit ji domácí vegetou. Nepoužíváme kupované vegety, obsahují příliš mnoho soli a zbytečných aditiv.
  3. Zeleninu do polévky volíme dle sezóny. Na jaře používáme do polévek i čerstvé bylinky (např. libeček) a divoké rostliny (kopřivu, bršlici, žabinec aj.).
  4. Zahušťujeme vločkami, jáhlami, pohankou, quinoou, amarantem, kuskusem a dalšími obilovinami. Můžeme využít i hrašku. Polévky ozvláštní různé druhy nudlí a těstovin, knedlíčky, nočky, semínka nebo třeba krutony.
  5. Dochutit ji můžeme sójovou omáčkou, umeoctem, miso pastou, česnekem, kořením, bylinkami nebo třeba tradičním kváskem.
  6. Polévky vždy zdobíme nasekanými čerstvými natěmi – tradičně pažitkou, petrželkou, ale můžeme použít i nasekaný pórek, jarní cibulku, řeřichu, listovou zeleninu, nať mrkve, libeček, kopr, jitrocel, pampeliškové listy, kontryhel, žabinec, sedmikrásky, klíčky a další. Můžeme posypat také opraženými chlebovými krutony, opraženými semínky nebo cizrnovým křupáním.

Děláte polévky?

Jak často máte na stole polévku vy? A která je vaše nejoblíbenější? Podělte se s námi v komentářích níže.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Oldřiška
8. 9. 2023

Polévka ráno s miso pastou je pro mě nádherná vzpruha. Kombinuji tři zeleniny a přidávám rýžové nudle. Vzhledem k tomu,že před ní piju umebošikuzu nápoj a jím po deváté hodině,tak k obědu už další nevařím. A když,tak jako hlavní chod. Jako dneska bramboračku (batáty) s červenými fazolemi. Jinak až bude žaludek vyléčen,tak zase budu polévky k obědu vařit.🍀

jenicek54
7. 9. 2022

V době raného mládí kdy bylo potřeba peněz na holky, vinárny a hospody byla polévka denním jídlem. Držková 3 rohlíky za 3 kačky zaplnila žaludek. dnes mi jako důcodci stačí polévka s chlebem. to se to šetřííííííí

Ukázat další komentáře