Co je tapioka?
Tapioka je škrob extrahovaný z kořene manioku. Tento druh hlízy pochází z Brazílie a dalších částí Jižní Ameriky. Má vysoký obsah sacharidů a kalorií, což je dobré pro ty, kdo potřebují přibrat na váze. Tapioka je přirozeně bezlepková.
Díky vysokému obsahu sacharidů není vhodná pro diabetiky.
Co obsahuje
Tapioka se skládá zejména ze sacharidů, v menším množství obsahuje vitaminy skupiny B, vápník, mangan, železo, hořčík, měď a selen. Dále velmi malé množství bílkovin, tuků a vlákniny.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Zdravotní přínosy tapioky
- Je snadno stravitelná.
- Pomáhá zdravě přibrat na váze.
- Podporuje a chrání zdraví kostí.
- Je vhodná při bezlepkové dietě.
- Používá se jako prevence žaludečních křečí, syndromu dráždivého tračníku, zácpy.
- Je vhodná pro kojící maminky.
- Podporuje snížení cholesterolu.
- Dodává energii.
Tapioka v kuchyni
Konzumovat ji můžete stejně jako rýži, vařit by se měla minimálně 15 minut. Z tapiokové mouky se dají připravit placky, bezlepkové chleby a bezlepkové pečivo, ale je lepší ji míchat s dalšími výživnějšími moukami.
Z tapiokových perel lze připravit velmi chutný rostlinný pudink.
Jako zahušťovadlo používáme tapiokový škrob k zahuštění omáček a polévek. Jako pojivo a k vylepšení textury přidáváme tapiokový škrob do zeleninových hamburgerů a různých těst.
Zkuste to taky
Nám doma chutná jako dezert v podobě pudinku, který si připravujeme v kokosovém mléce s ovocem, také používáme tapiokový škrob k zahuštění pokrmů a jako mouku do pečiva. A co vy? Už jste zkoušeli tapioku v kuchyni?
Naše oblíbené recepty s tapiokou:
Mandlový tapioka pudink s ovocem
Kokosový pohár s tapioka perličkami
Cereální kváskový chléb Bezlepkáč
Luxusní kynutý bezlepkový štrůdl
Pomerančový dezert s tapiokovými perličkami
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář