Proč využít zbytky zeleniny
- Šetříte tím vaši peněženku.
- Využijete odřezky zeleniny v dalších pokrmech.
- Vypěstujete si svou zeleninu.
- Je to skvělý experiment pro děti.
- Snížíte množství odpadu.
- I v zimě máte k dispozici různé natě.
Co se dá ze zeleniny použít
- listy
- kořeny
- květy
- stonky
- semena
Jak na to?
Trik s petrželí zná asi každý – odříznutý vršek kořene se položí do misky s vodou a ponechá se na okně, jakmile vyraší nať, sklízíte. Tento způsob lze provést i s další zeleninou, také s mrkví, a nemusíte nutně dát všechny odřezky do misky s vodou, je možné zasadit odřezky zeleniny do květináče s hlínou. A to třeba ředkvičky, ředkve, tuřín, řepu a další.
Řapíkatý celer můžete nechat pustit kořeny ve vodě a poté ho přesadíte do květináče s hlínou. Česnek a cibuli dejte přímo do květináče s hlínou. Zelenina, která je ve sklenici s vodou, potřebuje měnit pravidelně vodu, aby nezačala zapáchat a kazit se.
Co lze všechno znovu vypěstovat v misce s vodou nebo v hlíně?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Tuřín, řepa, vodnice, mrkev, petržel, celer, salát, ředkvičky, česnek, cibule, pórek, řapíkatý celer, bock choi.
Co ještě doma zužitkujeme
- Rybíz, který jsme vylisovali na šťávu a zbyly nám slupky a semínka, usušíme v sušičce a využijeme na čaj, ale také na výsev (není nutno sušit). Vylisované slupky se zrníčky rozhodíme na zahradě, někde, kde budou rostlinky moct růst svým vlastním tempem.
- Slupky z rajčat můžeme použít na obarvení potravin a další tvoření, třeba s dětmi.
- Slupky z jablek sušíme na čaj či pro domácího králíčka na zimu.
- Mrkvové, pastinákové, celerové a petrželové a další slupky sušíme do vývaru na zimu nebo je ihned zpracujeme na vývar čerstvé. Přečtěte si, jak správně připravit vývar ze zbytků zeleniny. Tento vývar je léčivý a dodá vašim polévkám, omáčkám a dalším pokrmům lepší, plnější chuť a také spousty vitamínů a minerálů.
- Zázvor a kurkumu lze zasadit do hlíny a vypěstovat si vlastní rostliny.
- No a také semínka, pecky, jadérka si můžete sbírat nejen na výsev. Meruňkové pecky sušíme a pak kladivem rozbíjíme, uvnitř pecky je jádro, které konzumujeme max. 2 denně.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Naprosto skvělé návody, jak využít každý
kousek zbytkové zeleniny účelně a není
třeba vytvářet víc kompostu z odpadu ze zeleniny, když
to můžeme vhodně použít. Dík za připomenutí tolika možností, jak
mít kousky zeleniny a zelené listy
trvale. Chce to jen víc pozornosti a zeleň
můžeme mít stále po ruce. Jste skvělí pani
Evo❤️