Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Prokládaná quinoa s růžovou salsou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec
sezóna zima

Zdravé, přirozeně bezlepkové, kořeněné jídlo, ideální pro zimní období, protože dovede krásně zahřát. V tomto receptu hraje důležitou roli koření. Indické kari je příjemně a jemně pikantní, asafoetida přidá tomuto růžovému talíři požadovanou chuť i vůni.

Ingredience
2 menší porce
  • 100 g bílé quinoi
  • 80 g čočky
  • 1 červená řepa
  • kapusta podle chuti
  • olej
  • 1/2 čajové lžičky celého kmínu
  • 1/2 čajové lžičky hořčičných semínek
  • 1/2 čajové lžičky asafoetidy
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • česnek
  • umeocet
  • pikantní indické kari
  • 1 lžíce tahini
  • 1 čajová lžička prášku z červené řepy (nemusí být)
  • voda
  • sůl

Když se mi váha vyšplhala na 132 kg, našel jsem Jíme Jinak. Váha šla krásně dolů, zlepšil se mi spánek, přestal jsem ...

Jak připravit quinou se zeleninou a růžovou omáčkou

  1. Nakrájejte červenou řepu na tenké plátky a zalijte trochou vody a umeoctem. Odložte a nechte marinovat.
  2. Uvařte quinou a odložte stranou.
  3. Uvařte čočku a odložte ji stranou.
  4. Do pánve nalijte olej, rozpalte ho a přidejte drcený česnek. Krátce orestujte a přidejte listy kapusty. Osolte, přidejte trochu vody, promíchejte a vařte na mírném ohni do změknutí kapusty.
  5. Do další pánve nalijte olej, rozpalte a přidejte hořčičná semínka, kmín a asafoetidu. Restujte, dokud semínka nezačnou praskat. Poté přidejte nastrouhaný čerstvý zázvor, uvařenou čočku a quinou, kari, promíchejte a vařte několik minut.
  6. V hrnečku smíchejte trochu marinády, ve které se marinuje řepa, s tahini a promíchejte. Chcete-li dosáhnout růžovější barvy, přidejte sušený prášek z červené řepy. Omáčka musí být sametová a krémová.
  7. Zbytek marinády i s řepou poduste do změknutí řepy.
  8. Na talíř servírujte plátky červené řepy, čočku s quinoou a listy kapusty ve vrstvách. Nakonec zalijte růžovým krémem.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Můžete všechno nakonec smíchat dohromady, jen počítejte s tím, že to řepa všechno obarví.
  • Pokud máte obilovinu a luštěninu uvařené předem, je to opravdu rychlovka.

Obměna

  • Můžete zvoliti i jinou obilovinu a luštěninu.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro malé děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Andrea K.
25. 1. 2024

Ďalšia rychlovka ak mate šošovicu a quinou uvarenu 😍👍

Vynikající. Manžel masožrout vychvaloval až do nebe ☁☁⛅⛅❤🙏👌

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Černé fazole s ovsem

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný...

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Kari z červené řepy

Červená je definitivní lék na smutek, tak si připravte kari z červené řepy a hned bude veseleji. Nevěříte?