- 120 g pohankové mouky
- 80 g cizrnové mouky
- 50 g aktivního kvásku (nebo lžičku kypřícího prášku do pečiva, viz obměna)
- cca 180 g vody nebo rostlinného mléka (dle savosti mouky)
- špetka soli
- náplň (např. zdravá verze nutelly, tofu tvaroh nebo kokosový jogurt)
- ovoce nebo ovocná omáčka (případně marmeláda)
- posypka / sirup na polití (není nutné)
Jak připravit bezlepkové lívance s proteinem
- Smíchejte mouky a sůl v misce.
- Přidejte kvásek a postupně přilévejte vodu/mléko.
- Zamíchejte do lívancové konzistence.
- Mísu dejte do igelitové tašky a na konci udělejte uzel.
- Nechejte v míse cca 5 hodin kvasit (dle teploty v místnosti), až se začnou v těstě dělat bublinky a zdvojnásobí se objem.
- Nabírejte těsto lžící a na rozehřáté pánvi dělejte lívanečky (případně potřete kokosovým olejem).
- Obraťte a osmažte z druhé strany.
- Namažte “nutellou” nebo “tvarohem” a ozdobte ovocem, případně můžete polít sirupem a dozdobit oříšky.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Lívance obracejte, až se lívanec tzv. “zatáhne” (těsto mírně změní barvu, ztmavne).
- Pokud nemáte pánev, na které by se daly lívance dělat nasucho, tak ji pomažte olejem.
- V lívancích je obsažena luštěninová mouka, která je sama o sobě nestravitelná, ale díky kvásku se v ní obsažené antinutrienty rozloží a vznikne velmi dobře stravitelný výsledek. Podobně se v Indii vyrábí pomocí fermentace placky Idli, které obsahují luštěninovou mouku urad dal.
Obměna
- Část cizrnové mouky lze nahradit rostlinným proteinem (např. hrachový, může být i ochucený – vanilkový, čokoládový – ale bez cukru!).
- Pokud nechcete dělat proteinové lívance, dejte pouze obilnou mouku (200 g).
- Místo pohankové mouky můžete použít jakoukoli jinou mouku. Pokud neřešíte lepek, tak třeba špaldovou, celozrnnou pšeničnou nebo ovesnou (rozmixované vločky).
- Pokud nemáte kvásek, vynechejte ho, odeberte cca 30-50 g vody a místo něj dejte kypřící prášek v množství 1 lžičky, těsto zamíchejte a ihned smažte (není třeba čekat).
Děti
- Tyto zdravé lívance jsou vhodné pro děti od 1,5 roku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborné těsto, dělala jsem na slano ve vaflovači.
Dělám něco podobného. Smíchám kvásek, který mi zbyl po jeho občerstvovací, s vločkami (naposledy např. ječnymi), cizrnovou moukou (nebo vanilkovou hrášku) a vodou na husté těsto. Nechám kvasit přes noc a před smažením naředím rostlinným mlékem a rozmixuji. Směs může kvasit i pomalu v lednici. Jenom je postupně dost kyselá. Takže lze přidat trochu rýžového sirupu