Domů > Magazín > Zdraví

Průlom ve vědě: Vědci objevili jasnější vztah mezi rakovinou a cukrem

Vědci z Belgie objevili jasnější vztah mezi rakovinou a cukrem. Zjistili, že kvasinky v kombinaci s vysokou hladinou cukru (glukóza), nadměrně stimulovaly stejné proteiny, které se vyskytují v lidských tumorech a způsobují jejich rychlejší růst.

Cukr jako bílý jed

Souvislost s obsahem cukru ve stravě a vznikem různých vážných nemocí je známá už dlouho. U nás už před rokem 1989 řada léčitelů varovala před jeho vysokou spotřebou. O cukru hovořili jako o bílem jedu (10 důvodů, proč se vyhnout cukru), společně s bílou moukou a mlékem stejně jako už mnozí před nimi. Pro většinu lidí to bylo příliš silné tvrzení a málokdo je vyslyšel. Stejně jako lektory, kteří už dvacet let hlásají to samé a cukr “zakazují” všem vážně nemocným, kteří se k nim dostanou. Často jsou to právě onkologičtí pacienti v posledním stádiu, kterým už neumí klasická medicína pomoci. Jeden z prvních pokynů při léčbě rakoviny je právě vysadit cukr. A zdá se, že už i na akademické půdě se pro to najdou racionální důvody.

Cukr a rakovina v kostce

Co je to Warburgův efekt?
Warburg zjistil, že rakovinná buňka se liší od normální svým metabolismem. Normální buňka využívá k zajištění energie tzv. mitochondriální dýchání. Na rozdíl od toho nádorová buňka využívá zcela odlišný proces, tzv. aerobní glykolýzu (rychlý rozklad glukózy). Přitom dojde ještě k několika významným změnám, v buňce začne vznikat kyselina mléčná a stává se kyselou, ale hlavně – vytratí se schopnost buňky odumřít v případě, že je příliš stará nebo poškozená. „Nesmrtelnost“ buněk získaná tímto způsobem vede k bujení nádorů.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Vědci se tématem souvislosti cukru a rakoviny zabývají už od roku 2008, aby lépe pochopili Warburgův efekt.

Zjistili, že kvasinky v kombinaci s vysokou hladinou cukru (glukózou), nadměrně stimulovaly stejné proteiny, které se vyskytují v lidských tumorech a způsobují jejich rychlejší růst.

Dle vědců zatím není jasné, co přesně způsobuje Warburgerův efekt, ale jedno je jisté: čím více cukru člověk konzumuje, tím silnější je Warburgerův efekt a tím agresivnější je rakovina. (1)

Takových studií je již více:

  • Dr. Undurti N. Das v Nutrition zdůraznil fakt, že fruktóza, složka klasického cukru, nebo sacharóza, mění metabolismus buněk a zvyšuje aktivitu proteinů podporujících rakovinu.
  • Předchozí článek podporují a sdílejí ve svém článku i Ashutosh Kumar, Ph.D. a jeho kolegové – z katedry farmakologie a toxikologie na Národním ústavu farmaceutického vzdělávání a výzkumu v Hajdarábádu v Indii.
  • Několik studií zjistilo zvýšené riziko karcinomu endometria u žen, které konzumovaly vysoké hladiny sacharózy.
  • Některé studie spojují příjem cukru i s rakovinou tlustého střeva – zejména u mužů.
  • Tato studie ukázala, že sacharóza zvyšuje míru rakoviny prsu. Více než u poloviny myší krmených dietou bohatou na sacharózu trpělo rakovinou mléčných žláz. U těch, které konzumovaly dietu bohatou na škroby to bylo jen 30 %. Řada studií s tímto spojením souhlasí.

Přečtěte si také:
6 důvodů, proč přestat pít slazené nápoje
10 důvodů, proč se vyhnout cukru
Tyto nemoci způsobují umělá sladidla v dietních potravinách
– Praktický průvodce moderními přírodními sladidly
– Moderní dilema – je horší tuk nebo cukr?

Jedno je jasné: je třeba snížit množství cukru

Zda a jak cukr přispívá k mnoha různým druhům rakoviny u lidí, není ještě úplně jasné. Jasné je ale to, že bychom všichni rozhodně měli snížit spotřebu jednoduchých cukrů a sladidel. Spotřeba cukru je v Česku v posledních desetiletích v porovnání s odbornými doporučeními téměř dvojnásobná. Jednou z příčin je vysoká spotřeba potravin, které cukr obsahují – sladkosti, cukrářské a pekařské výrobky, slazené nápoje, ale také je také i ve výrobcích, kde byste ho nečekali.

Až 21 % českých dětí jí sladkosti na pravidelné bázi každý den (2)!

V dnešní době často v dobré víře saháme po alternativách cukru – agáve, kokosový cukr, třtinový, umělá sladidla, sirupy, med (Pravda o medu: proč byl vhodný pro naše předky a pro nás není?) a dalších “zdravějších” sladidlech. Ale to je pořád pouze jednoduchý cukr, tedy řešení “z bláta do louže”. Naopak nám ve stravě chybí přirozené komplexní sacharidy z celozrnných obilovin, luštěnin, zeleniny a ovoce.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

20 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

4
4

Toto všechno se nám snaží namluvit reklama. Věříte tomu?

Je skutečně vše, co se nám výrobci v reklamě snaží namluvit, pravda? Německá organizace Foodwatch sestavila seznam mistrů potravinářského průmyslu v klamán...
42
9

Coca Cola Zero – 0 % cukru a kofeinu, 100 % chemie

Na Coca Colu mnoho lidí nedá dopustit. Má sladkou chuť, kterou máme rádi, a díky kofeinu nás nakopne. Všichni víme, že není dvakrát zdravá, protože obsahuj...
33
12

5 ingrediencí, které dělá váš deodorant nebezpečným

Deodoranty používá téměř každý a málokdo si bez nich dovede představit svůj den. Zamysleli jste se někdy, co si na tak citlivé místo, jakým je podpaží, nan...