Příznaky úžehu
- bolest hlavy a slabost
- nevolnost, závrať, někdy zvracení
- zmatenost
- zrychlené dýchání a srdeční tep
- zvýšená teplota až horečka
- horká, suchá pokožka
- silná žízeň
- v krajním případě ztráta vědomí
Co dělat při podezření na úžeh
Důležité je co nejdříve vyhledat stín či chladnější místo, kde nepůsobí slunce. Přikládejte chladivé (nikoliv ledové) obklady (např. namočený ručník), podle možností aplikujte vlažnou sprchu. Po douškách dodávejte tekutiny, ideálně vodu o pokojové teplotě. Kontrolujte stav a při jeho zhoršování, vzniku záchvatu s křečemi, potíží s dechem, velké dezorientaci až ztrátě vědomí je nutné volat lékařskou pomoc. Větší opatrnost je na místě zvlášť u dětí, lidí staršího věku, kardiaků apod.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Když se dostanete domů a objevuje se horečka, můžete na oblast čela (případně i okolo zápěstí či kotníků) aplikovat obklady. Účinný je tofu obklad či obklad ze zelených listových zelenin, dále hadřík se směsí vody s jablečným octem (1:1). Obklady vyměňujte, když zteplají.
Na spálenou pokožku můžete taktéž přiložit chladivý obklad, opatrně nanést hojivý olej (například levandulový, který nakapete do nosného oleje, např. mandlového či kokosového), nebo použijte silnější heřmánkový odvar. Ten nechte vychladnout a přikládejte na pokožku hadřík, který jste v něm namočili.
Popíjejte mátový čaj či vodu s jablečným octem (na 2 dcl vody lžička až lžíce octa), nebo kapkami citronové šťávy. Pokud máte chuť k jídlu, vynechte všechna těžce stravitelná jídla, jezte velmi lehká jídla o pokojové teplotě jako je miso polévka, zeleninový vývar, rýže s dušenou zeleninou či zeleninou na způsob Nishime. Proti horkosti je účinný vývar z fazolí mungo. Na ochlazení těla pomůže šťáva z vodního melounu, případně z ředkviček. Potraviny zařazujte takové, které pomáhají snížit horkost v těle – rýži, quinou, kukuřici, cukety, okurky, vodní meloun, ředkvičky, listovou zeleninu, rukolu, fazole mungo, tofu, mořské řasy. Důležité je dodat tělu klid a odpočinek.
Abyste se úžehu vyhnuli, zhodnoťte svůj zdravotní stav, než se rozhodnete trávit čas na žhavém přímém slunci. Noste lehké, vzdušné oblečení a nepřepínejte se fyzicky. Pokud je to možné, vyhledávejte stín, hlavu a šíji si chraňte proti horku prodyšným kloboukem. Nezapomínejte na průběžný pitný režim a také úpravu stravování při horkých dnech, s ohledem na aktuální zdravotní stav. Přejeme vám, ať vás podobné potíže nepotkávají!
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář