- 1 hrnek celozrnné pšeničné hladké mouky + trocha navíc na podsypání
- 1/2 hrnku horké vody
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1/2 lžičky soli
Jak připravit tortilly z celozrnné mouky
- Do mísy dáme mouku, sůl, olej a postupně přiléváme horkou vodu, zatímco hněteme pomocí lžíce. Jakmile to teplota těsta dovolí, pořádně jej prohněteme i rukama, a to tak, aby vzniklo hladké, měkké, ale nelepivé těsto.
- Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme asi půl hodiny odpočívat. Poté jej rozdělíme na 4 stejné díly, pomoučíme pracovní plochu a z každého dílu vyválíme velmi tenkou placku. Dle potřeby trochu pomoučíme při válení i váleček a placku.
- Pořádně rozpálíme nepřilnavou pánev.
- Do pánve dáme tortillu, necháme asi 15 sekund z jedné strany, otočíme, opět pečeme 15 sekund (v této fázi už by se měla dělat “oka” viz foto) a pak vrátíme ještě na tu první stranu zhruba na 10 sekund. Hotové tortilly skládáme na sebe a vždy hned přikryjeme utěrkou.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Tortilly pečte opravdu jen krátce. Zůstanou krásně měkké a vláčné.
- Množství vody přizpůsobte vaší mouce, každá saje jinak, proto opravdu přilévejte postupně a popřípadě přidejte.
- Tortilly můžete plnit, zapékat a nebo přikusovat k oblíbené pomazánce.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Dnes k obědu ze špaldové a kukuřičné mouky. Moc dobré,bezva recept Klárko👍
Ahojky, mě se bohužel vůbec nedařilo, dala jsem špačkovou mouku místo pšeničné, těsto se neuvěřitelně lepilo, trhalo a nešlo vyválet do tenka, neustále jsem přidávala mouku, ale moc to nepomáhalo. Jinak chuťově byli dobré, ale na zabalení tortily nepoužitelné:-(. Máte také někdo takové zkušenosti se špaldou?