Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Pudingové řezy

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Moc ráda vymýšlím nové dezerty i když ve výsledku jsem ráda, když na mě zbude jeden kousek. Kombinace vanilkového pudingu, křehkého mandlového těsta a šťavnatých jablek a hrušek je vážně neodolatelná.

Ingredience
koláčová forma o průměru 26 cm
Na těsto:
  • 180g hladké celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
  • 80 g mandlí rozemletých na prach
  • 80 g tuku Alsan nebo 1 dcl oleje
  • 1 obalená lžíce sladu
  • 1 plná lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • asi 0,5 dl vody
  • špetka soli
Na puding:
  • 500 ml hustšího obilného mléka nebo mléka z obchodu (ovesné, jáhlové...)
  • 40 g kukuřičného škrobu nebo jeden vanilkový puding
  • 1 dl rýžového sladu nebo jiného sladidla
Na horní náplň:
  • 2 střední jablka a 2 hrušky nebo 4ks od jednoho druhu ovoce
  • půl hrnku bio rozinek

Donedávna jsem si myslela, že jím celkem zdravě… Ale poslední dobou mi nebylo dobře. Místo snídaně jsem si bral...

Jak připravit křehké pudinkové řezy s ovocem

  1. Mandle v mixéru rozemeleme na prach, přidáme mouku, tuk, obalenou lžíci sladu, špetku soli, prášek do pečiva, trochu vody a v mixéru promícháme do konzistence křehkého těsta. Jelikož každá mouka jinak saje, tak pokud je těsto moc tuhé a nedrží pohromadě, přidáme trochu vody (lžíci, dvě), pokud je moc mazlavé, naopak přidáme trochu mouky.
  2. Vyndáme těsto z mixéru, dáme ho do formy, kterou není potřeba vymazávat. Nejprve rozprostřeme těsto pomocí prstů do tenké vrstvy po okrajích do výšky asi 4 cm, pak se ho snažíme uplácat po dně tak, aby bylo rovnoměrně rozprostřeno.
  3. Těsto i s formou dáme odpočinout do lednice alespoň na 30 minut.
  4. Připravíme si rozinky – zalijeme je vroucí vodou a necháme je asi 15 minut nabobtnat.
  5. Do studeného domácího obilného mléka (třeba ze Soyabelly) nebo obilného mléka z krabice (ne rýžové) vmícháme sáček vanilkového pudingu nebo 40 g kukuřičného škrobu a vnitřek vanilkového lusku. Jakmile se zahřeje do bodu varu, přidáme rýžový sirup a necháme minutu povařit. Pak puding stáhneme z plotny a necháme trochu vystydnout.
  6. Předehřejeme si troubu na 170°C. Omytá jablka a hrušky rozkrojíme napůl, vyjmeme jadřinec a nastrouháme je nahrubo na struhadle. Rozinky slijeme přes cedník a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Vmícháme je k jablkům a hruškám.
  7. Vyjmeme těsto z lednice, nalijeme na něj trochu vychlazený puding a počkáme asi 5 minut, než na povrchu lehce ztuhne. Pak ho posypeme v nastrouhanými jablky s hruškami a hrozinkami.
  8. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi  30 minut.

Obměna

  • Slavnostnější verzi dosáhneme tak, že k nastrouhanému ovoci přidáme ještě namleté mandle nebo ořechy a na ovoce přidáme drobenku.
  • Řezy lze udělat i jen z jablek nebo hrušek, báječné budou v létě s meruňkami či broskvemi.

Praktické

  • Pokud budete používat obilné mléko v krabici z obchodu, nepoužívejte rýžové, nevím čím to je, ale nikdy mi neztuhne jako puding. Pokud si obilné mléko vaříte sami, rýži použít můžete, puding ztuhne, jen doporučuji použít hustší mléko.

Děti

  • Tento koláč bych v malém množství dala dítěti nejdříve ve 2 letech a spíše výjimečně (mouka a ještě pečená) .
  • Od 3 let ho může mít jako občasnou svačinku.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

32 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Magdalena
18. 11. 2024

Ještě fotka – byla jsem líná vytahovat těsto do stran, a ten lehce připečený, do karamelova chutnající puding s jablky na kraji je naprosto luxusní 😁

Magdalena
18. 11. 2024

ACH. BOŽE. MŇAM.
V základu místo Alsany kokosový olej se slunečnicovým. Puding rozhodně tuhne v mandlovém mléce z Billy, jen jsem dávala míň sladu. A rozinky do jablek šly rozmixované.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...
19
21

Celozrnné palačinky s ovocnou omáčkou

Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáč...

Nepečené kokosové kuličky z fazolí

Cukroví z fazolí? Ano, tyto fazolové koule jsou velmi chutným překvapením, které můžete servírovat i na vánoční stůl. Vsadím se, že základní ingredienci va...
8
70

Borůvkový páj s pudinkem

Poslední dobou mám hroznou chuť mlsat a proto jakmile se objevily první borůvky, hned jsem přemýšlela co s nimi vyvedu. A tak vznikl borůvkový páj. Pokud n...
22
57

Bezlepkový letní dort s ovocem

Tento lehký dortík byl jedním z prvních dezertů, které jsem začala dělat, když jsem přestávala jíst cukr a potřebovala vynechat lepek. Chutná i zcela konve...