Na těsto:
- 180g hladké celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
- 80 g mandlí rozemletých na prach
- 80 g tuku Alsan nebo 1 dcl oleje
- 1 obalená lžíce sladu
- 1 plná lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- asi 0,5 dl vody
- špetka soli
Na puding:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 500 ml hustšího obilného mléka nebo mléka z obchodu (ovesné, jáhlové…)
- 40 g kukuřičného škrobu nebo jeden vanilkový puding
- 1 dl rýžového sladu nebo jiného sladidla
Na horní náplň:
- 2 střední jablka a 2 hrušky nebo 4ks od jednoho druhu ovoce
- půl hrnku bio rozinek
Jak připravit křehké pudinkové řezy s ovocem
- Mandle v mixéru rozemeleme na prach, přidáme mouku, tuk, obalenou lžíci sladu, špetku soli, prášek do pečiva, trochu vody a v mixéru promícháme do konzistence křehkého těsta. Jelikož každá mouka jinak saje, tak pokud je těsto moc tuhé a nedrží pohromadě, přidáme trochu vody (lžíci, dvě), pokud je moc mazlavé, naopak přidáme trochu mouky.
- Vyndáme těsto z mixéru, dáme ho do formy, kterou není potřeba vymazávat. Nejprve rozprostřeme těsto pomocí prstů do tenké vrstvy po okrajích do výšky asi 4 cm, pak se ho snažíme uplácat po dně tak, aby bylo rovnoměrně rozprostřeno.
- Těsto i s formou dáme odpočinout do lednice alespoň na 30 minut.
- Připravíme si rozinky – zalijeme je vroucí vodou a necháme je asi 15 minut nabobtnat.
- Do studeného domácího obilného mléka (třeba ze Soyabelly) nebo obilného mléka z krabice (ne rýžové) vmícháme sáček vanilkového pudingu nebo 40 g kukuřičného škrobu a vnitřek vanilkového lusku. Jakmile se zahřeje do bodu varu, přidáme rýžový sirup a necháme minutu povařit. Pak puding stáhneme z plotny a necháme trochu vystydnout.
- Předehřejeme si troubu na 170°C. Omytá jablka a hrušky rozkrojíme napůl, vyjmeme jadřinec a nastrouháme je nahrubo na struhadle. Rozinky slijeme přes cedník a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Vmícháme je k jablkům a hruškám.
- Vyjmeme těsto z lednice, nalijeme na něj trochu vychlazený puding a počkáme asi 5 minut, než na povrchu lehce ztuhne. Pak ho posypeme v nastrouhanými jablky s hruškami a hrozinkami.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 30 minut.
Obměna
- Slavnostnější verzi dosáhneme tak, že k nastrouhanému ovoci přidáme ještě namleté mandle nebo ořechy a na ovoce přidáme drobenku.
- Řezy lze udělat i jen z jablek nebo hrušek, báječné budou v létě s meruňkami či broskvemi.
Praktické
- Pokud budete používat obilné mléko v krabici z obchodu, nepoužívejte rýžové, nevím čím to je, ale nikdy mi neztuhne jako puding. Pokud si obilné mléko vaříte sami, rýži použít můžete, puding ztuhne, jen doporučuji použít hustší mléko.
Děti
- Tento koláč bych v malém množství dala dítěti nejdříve ve 2 letech a spíše výjimečně (mouka a ještě pečená) .
- Od 3 let ho může mít jako občasnou svačinku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ještě fotka – byla jsem líná vytahovat těsto do stran, a ten lehce připečený, do karamelova chutnající puding s jablky na kraji je naprosto luxusní 😁
ACH. BOŽE. MŇAM.
V základu místo Alsany kokosový olej se slunečnicovým. Puding rozhodně tuhne v mandlovém mléce z Billy, jen jsem dávala míň sladu. A rozinky do jablek šly rozmixované.