- 1 hrnek vařené rýže natural
- 1 hrnek vařené bílé rýže s pohankou
- cca 1/2 hrnku pohankové mouky
- špetka soli
- trochu horké vody
- lžíce černého sezamu
Jak připravit obilné knedlíky
- Do velkého hrnce dáme vařit vodu se solí. Přiklopíme a jdeme dělat knedlíky.
- Zbytky obilí dáme do mísy a polijeme troškou horké vody, aby se s ním dalo pracovat.
- Do mísy přidáme špetku soli, posypeme pohankovou moukou.
- Propláchneme sezam na sítku ve studené vodě a přidáme do mísy s obilím.
- Rukama propracujeme na tuhé těsto, případné hroudy obilí rozmělníme na menší kousky.
- Podle potřeby přidáme vodu nebo mouku. Těsto nesmí být řídké jako kaše ale spíš tuhé jako modelína.
- Mokrýma rukama tvarujeme koule nebo šišky a vhazujeme do osolené vroucí vody.
- Promícháme vařečkou, aby se nám neslepily.
- Když knedlíky vyplavou, jsou uvařené.
- Dáváme je do hrnce se sítem, aby okapaly a nebyly rozmáčené. Přiklopíme pokličkou, aby nevychladly.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud máte obilné knedlíky rádi, udělejte si jich víc. Není to moc práce navíc, když už jste v procesu. My je rádi na svačinu i na další rychlovky, které se dají z knedlíku snadno udělat.
Kombinujeme
- Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou či luštěninou a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.
Obměna
- Použijte jakékoli zbytky obilí, semínka nejsou nutná a mouka může být i kukuřičná. Pokud nemáte problém s lepkem, bude vám možná ještě více chutnat, použijete-li mouku špaldovou či ječnou.
Děti
- Knedlíky jsou vhodné pro děti již od cca 8 měsíců, podle jejich schopnosti kousat, jen nebudeme solit. Knedlíky skvěle nahradí křupky či pečivo, které nejsou pro děti vhodné.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tak tohle jsou nejlepší knedlíky, jaké jsem kdy dělala, normálně mi připomínaj chutí trochu bramborové.Neměla jsem pohanku, tak jsem k rýži přisypala trochu uvařeného čiroku, nakrájela petrželku a zahustila špaldovou moukou.K tomu bílá omáčka z fazolí, zelí a petržele a mám dojem, že jím bramborový knedlík s masovou omáčkou.K večeři si uděláme ze zbylých knedlů Uhlířinu, to bude určitě taky mňamka.
Knedlíky moc dobré, nachystala jsem s nimi i manželovy kompletní talíř, který si nechá nachystat vyjímečně a moc si pochutnal.