Domů > Magazín > Zdraví

Půst

Hanka se ptá, jak často je ideální držet rýžový půst a jestli je úplněk na půst nejvhodnější den.

 

Chystáme se s manželem na rýžový půst. Načetla jsem si na webu co a jak jíst, jen mě ještě napadlo, jak často je ho ideální držet – 1x měsíčně při úplňku?

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Při rýžovém půstu se jí celý den jen jeden druh obiloviny (rýže či kroupy nebo perličkový ječmen) s tepelně upravenou zeleninou bez tuku a soli, 3-5x za den. Je důležité dobře žvýkat a ten den se příliš nepřemáhat.

Co se týče četnosti půstu záleží na tom, v jaké jste kondici a jak vám půst dělá dobře. Jsou lidé, kteří ho díky oslabeným trávicím orgánům velmi špatně nesou. U těch je důležité dát si nejdřív do pořádku jídelníček a pak začít s krátkými, třeba jen půldenními půstu, pokud se na to cítí.

Komu půsty nevadí nebo mu naopak dělají dobře, může je zařadit častěji. Začala bych s půsty 1x za měsíc a pomalu bych přidávala další. Postupně se můžete dostat až na postění 1x týdně, pokud vám to vyhovuje. 

Úplněk nebo novoluní jsou ideální dny pro postní dny. Komu by byl úplněk a novoluní málo, může v souladu s fázemi měsíce držet půst i první a poslední čtvrt měsíce. 

Při úplňku a novoluní je účinek stravy, ale i všeho ostatního, na náš organismus nejsilnější. Pokud uděláme při úplňku nebo novoluní pro sebe něco dobrého, účinek se znásobí. Bohužel to platí i naopak, takže buďte v tyto dny na sebe opatrnější.

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

52 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Rasu kombu taky ne? Jen čistou rýži a zelenin?

A co když do rýže dam misopastu a umeocet a umeocet a sojovku do zeleniny? Taky ne? Díky

Ukázat další komentáře