- 1 hrnek quinoi
- 2,5 hrnku vody
- špetka soli
Postup
- Quinou řádně propláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce.
- Přidáme 2,5 hrnku vody a špetku soli.
- Přiklopíme a vaříme na mírném plameni cca 15 minut do vstřebání vody.
- Necháme chvilku dojít pod pokličkou.
- Na závěr načechráme vidličkou a servírujeme.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Quinoa je nadýchaná a jemná, má lehce oříškovou chuť.
- Přebytky uschovejte v lednici v krabičce s víčkem a během pár dní spotřebujte – přidejte ji ráno nebo v poledne do polévky místo zavářky, případně ji přidejte k jiným zbylým obilovinám a udělejte si z nich snídaňovou kaši, placky nebo knedlík.
- Quinou můžeme zkombinovat i s ostatními obilovinami, jako je rýže, jáhly, pohanka apod., pokud ji nechcete vařit a jíst samotnou kvůli ceně nebo chuti.
- Quinoa je přirozeně bezlepková a velmi výživná pseudoobilovina, kterou můžeme dát všude tam, kde bychom jindy dali rýži či jiné obiloviny.
- Při vaření se uvolní bílé klíčky kolem zrnek a díky tomu vypadají zrnka velice pěkně a zvláštně. Uvařená quinoa by měla být na skus trochu křupavá (“al-dente”, tedy na skus), přesto ne tvrdá ani zcela měkká. Pomůže právě nechat ji dojít pod pokličkou.
- Quinoa je přirozeně bezlepková a nesójová potravina.
Obměna
- Můžeme si koupit bílou, červenou i černou quionou, hezké je do bílé přidat trochu barevné, udělá to krásný dojem na talíři.
- Chceme-li dostat kašovitější konzistenci, třeba na snídani, přidáme jeden nebo dva hrnky vody. Čím víc vody, tím jemnější kaše a trochu delší doba varu.
- Pokud jste nesehnali pro daný recept quinou, nahraďte ji rýží, jáhlami, amarantem nebo jinou bezlepkovou obilovinou.
Děti
- Quinoa je vhodná i pro úplně nejmenší miminka poté, co už běžně jedí rýži a jáhly, pouze vynecháme sůl, podle potřeby přepasírujeme.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mne chuti samotna horko. Je na odstranenie horkosti nejaky trik? Ci je v tom nieco ine?
Tady v tomhle článku https://www.jimejinak.cz/quinoa-merlik-chilsky/ píšete, že se má Quinoa proplachovat horkou vodou a udáváte i důvod, zároveň ale odkazujete na tento článek, kde proplachujete obilovinu studenou, co z toho je pravda? :)