- 1 cibule
- kousek červené řepy (cca 50 g)
- kus celeru (cca 50 g)
- 1 mrkev
- kus zelí (cca 100 g)
- 1 hrnek uvařené černé quinoi (200 g)
- 1 hrnek uvařené rýže (200 g)
- 2 dcl studené vody
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička tymiánu
- 3 stroužky česneku
- sójová omáčka (cca 4 lžíce)
- olej
- umeocet (cca 2 lžíce)
- sůl
Jak připravit nákyp s quinoou, rýží a zeleninou
- Zapneme troubu, aby byla vyhřátá.
- Cibuli nakrájíme na kostičky, řepu a mrkev nakrájíme na velmi jemno nebo nastrouháme, zelí na nudličky.
- Cibuli orestujeme na woku nebo ve větším hrnci na oleji s trochou soli.
- Přidáme zbylou zeleninu a koření a restujeme, až zelenina trochu změkne, cca 10 minut. Podle potřeby trochu podlijeme vodou, aby se nám nespálila.
- K hotové zelenině přidáme uvařenou rýži, quinou, sójovou omáčku, umeocet prolisujeme česnek a dobře promícháme. Ochutnejte, zda je směs pro vás dostatečně slaná, případně přidejte, protože pečením se slanost trošku vytratí.
- Ve studené vodě rozmícháme kukuřičný škrob a přimícháme do směsi.
- Směs přendáme na plech nebo pekáček a uhladíme, aby byl povrch stejně vysoký.
- Pečeme v předehřáté troubě 30 – 40 minut na 180°C, dokud nákyp nezačne zlátnout a odlepovat se od krajů. Můžeme na závěr použít i horkovzduch nebo gril na pár minut pro vytvoření křupavé vrstvy. Stačí pár minut, nesmí se spálit.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Použila jsem kulatozrnou rýži natural, ale můžete použít i jakoukoli jinou. Tato je velmi vhodná na zimu.
- Plech je velikosti 40×28 cm, používám nepřilnavý, takže nevymazávám a nevysypávám. Krásně se oddělí viz foto.
- Nákyp se lépe krájí když trochu vystydne. Pokud chcete hezké dílky s jasnými okraji, nekrájejte horké.
- Vychladlý nákyp se skvěle hodí na cesty ke svačině.
- Pokud nejste zrovna fanoušek červené řepy, zvolte raději dýni nebo jinou zeleninu.
- Pokud spěcháte, můžete zapéct na kratší dobu a vyšší teplotu. Směs už je podušená a rýže vařená, takže není nutná dlouhá tepelná úprava. Doba pečení závisí také od výšky zvoleného pekáčku.
- Škrobovou zálivku můžete vynechat, je tam jako pojistka, že se vám směs spojí a bude se dobře krájet. Můžete také použít ovesné vločky nebo pohankovou mouku.
- Zeleninu můžete rozmixovat v mixéru s noži, pokud se vám s ní nechce krájet.
- Pro čistě bezlepkovou verzi používejte sójovou omáčku tamari.
- Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
Obměna
- Do nákypu můžete přidat luštěniny, tofu nebo tempeh, aby byl sytější a působil jako s masem či uzeninou. My jsme si dali k nákypu omáčku z černých fazolí a batátu viz foto.
- Místo černé quinoi můžete použít červenou nebo bílou. Můžete nákyp udělat celý jen z quinoi a nemíchat ji s rýží. Já takto spotřebovávám zbytky, proto je v nákypu obojí.
- Do nákypu lze dát jakoukoliv zeleninu (květák, pórek, zelí…).
- Pro zpestření můžete přidat i slunečnicová semínka.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti cca od 1,5 roku, ale pokud běžně jedí pečivo, můžete jim dát nákyp bez obav také, ale šetřete se solí a sójovou omáčkou. Menším dětem nezapékáme a podáváme rovnou z pánvičky.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den. Bod 5 není dokonceny, ale pochopila jsem zřejmě to že sůl v troubě vyorcha? A dále- v jaké fázi se tam dává umeocet? Nikde není. Díky :)
Já jdu teprve na to. Děkuji za námět. Mám tolik zdravých potravin, ale nemám silu se do nich pustit. obrý večer a díky za pobídky. Dana 🙂