- velká hrst mangoldu
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 lžíce shoyu nebo tamari (bez lepku)
- 1-2 stroužky česneku
- špetka soli
- olivový olej
- uvařená quinoa
- hummus
- okurka
- ředkvička
- petrželka
- na posyp: slunečnicová semínka
Jak připravit salát do skleničky
- Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli se solí.
- Přidáme nakrájený mangold.
- Ochutíme shoyu (tamari) a česnekem a dusíme do změknutí.
- Nakrájíme si okurku a ředkvičku. Nasekáme petrželku.
- Do skleničky s víčkem nalijeme hummus.
- Zalijeme lžící olivového oleje.
- Nasypeme nakrájenou okurku a ředkvičku.
- Přidáme několik lžic uvařené quinoi.
- Posypeme nasekanou petrželkou.
- Nahoru umístíme několik lžic uvařeného mangoldu.
- Zavřeme víčkem a vezmeme s sebou do práce nebo školy spolu s vidličkou.
- Poté jednoduše vysypeme na talíř a posypeme semínky.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Líbí se vám recept na salát?
Zkuste náš nový online kurz se 42 videorecepty – Super Saláty.
Obměna
- Zeleninu i obilovinu můžete obměnit dle chuti a sezóny. Místo mangoldu dejte špenát, ředkvičku nahraďte rajčetem, petrželku třeba bazalkou, quinou vařenou pohankou, kuskusem nebo rýží atp.
- Místo hummusu můžete dát jakoukoliv jinou zálivku nebo luštěninový dip.
Praktické
- Salát si můžete dát i do krabičky. Sklenička je ale praktičtější.
- Semínka (můžete použít dýňová, slunečnicová, sezamová či jiná) si vezměte s sebou zvlášť a oběd si jimi posypejte na talíři.
- Nezapomeňte si přibalit hůlky nebo vidličku!
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den,
obědové skleničky vypadají fajn,ale ohříváte to jídlo nějak nebo jíte studené?
Dle TČM by jídlo mělo být tplé a já pořád řeším, jak jídlo v práci ohřát a nepoužívat mikrovlnku.
Díky Šárka
Párkrát jsem ho holky dostala u “sousedů” , ale mají vždy jen pár kousků a musím hned po ránu, pak už není. Tady jsem ho v obchodech nikde ještě neviděla. O farmářích, byť skoro na vsi si můžeme nechat jenom zdát, tedy s mangoldem. Snad v zahradnictvích se něco zeleniny, ale přes sezonu sežene. Ale u nás na zahrádce už vyrazily brambory, ve skleníku už začínají okurky, kvetou rajčata, začínají ředkvičky, sbíráme už jahody, máme kopu libečku, saturejky, máty, meduňky a šalvěje. Celery, ale ty jsme ještě nikdy bulvičky nevypěstovala :-(, tak alespoň natě do polévky nebo na brambory – jééé …. no a dýně hokaido. A pár řádků řípy. Není toho moc, ale alespoň něco. Helena