Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Quinoový salát s tahini zálivkou

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku

Máte rádi quinou? Připravte si z ní rychlý letní salát. Je jednoduchý na přípravu a navíc úžasně variabilní.

Ingredience
2 porce
Na salát:
  • 1/4 hrnku suché quinoy
  • 1/4 hrnku jarní cibulky na kolečka
  • 1/2 hrnku mrkve nakrájené na proužky
  • 3/4 hrnku krouhaného zelí
  • 1/2 hrnku cukety na kostičky
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • troška vody
  • 100 g uzeného tofu
  • 1/2 lžičky garam masaly
  • 1 lžíce shoyu
  • 1 lžíce javorového/datlového sirupu
  • hrstka pekanových ořechů
Na zálivku:
  • 1 lžíce tahini
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce limetkové šťávy

Naši kluci jsou zdraví, otužilí, nestonají a ujdou spousty kilomentrů. Od prvních příkrmů jedí jinak. Jako veganka js...

Jak připravit salát z quinoy

  1. Quinou uvaříme dle návodu na obalu a necháme vystydnout.
  2. Pekany opražíme na suché pánvi a dáme bokem.
  3. Cuketu zprudka orestujeme na oleji, osolíme, opepříme a podlijeme troškou vody. Krátce podusíme a dáme bokem.
  4. Tofu pokrájíme na menší kostky a krátce orestujeme na oleji spolu s kořením garam masala. Poté podlijeme shoyu, přidáme javorový/datlový sirup a restujeme dokud se tekutina nevyvaří. Takto připravené tofu zatím dáme bokem.
  5. Do mísy dáme čerstvou zeleninu, quinou, cuketu, tofu a pekany. Smícháme ingredience na zálivku a nalijeme také do mísy. Nyní vše společně promícháme a můžeme servírovat.

Praktické

  • Použitý hrnek má objem 250 ml.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou nebo pohankovou omáčku namísto sójové.

Obměna

  • Zeleninu můžete libovolně obměnit dle chuti a sezóny.
  • Místo shoyu můžete použít jinou sójovou omáčku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

verberan
25. 8. 2023

Skvělý recept, musela jsem hned vyzkoušet, jen jsem neměla pekanové ořechy, ale i bez nich to bylo skvělé 👍😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Perský salát

Tento salát je opravdu chuťově moc zajímavý. Testovala jsem ho i na hostech a byli z něj doslova unesení. Moc chutnal. Vyzkoušejte ho a dejte vědět, jak ch...

Cuketový salát na korejský způsob

Pokud máte rádi asijskou kuchyni, už nevíte co s cuketami a nebojíte se nových chutí, tak určitě zkuste tento recept na osvěžující letní salát.

Mrkvová indická raita

Pro milovníky indické kuchyně, koření, rychlých receptů – raita, osvěžující indický salát, tentokrát z mrkve.
19
10

Korejský mrkvový salát

Jednoduchý a rychlý recept, který určitě v létě přijde vhod. Pokud máte ve zvyku připravovat si různé buddha bowls, tento salát do nich můžete perfektně up...

Čínské nudle se zeleninou

Lahodná a velmi variabilní rychlovka pro milovníky asijské kuchyně. Lehký oběd nebo večeře bez masa, lepku i sóji.

Špagety narůžovo

Červená řepa je zdravá a úžasně univerzální surovina. Dá se připravit na tisíc způsobů. Tento recept je rychlý a kombinace řepy a těstovin je skvělá.