Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Raffaello jáhlová kaše

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

S tímto receptem si Raffaello můžete bez výčitek dopřát i na snídani v podobě teplé kaše. A pokud vám náhodou zbytek této kaše zůstane v lednici, tak z ní můžete udělat skvělé Raffaello kuličky.

Ingredience
na 2 porce
  • 0,5 šálku jáhel
  • 1,5 šálku rostlinného mléka
  • špetka soli
  • 1/3-1/2 balíčku kokosové smetany
  • vanilka dle chuti (nemusí být)

Nabitých 5 dní v krásném prostředí Orlických hor v originálních apartmánech s báječnými lidmi, dobrým jídlem ...

Postup

  1. Odměřené jáhly propereme ve vodě a zbavíme je nečistot.
  2. Přendáme do hrnce, zalijeme mlékem a dáme vařit.
  3. Až budou vřít, osolíme, zaděláme pokličkou a vaříme na nejmenším plameni 15 minut.
  4. Do jáhel nalijeme kokosovou smetanu (nejdříve 1/3 balíčku, případně postupně přidáváme dle toho, jak jáhly sají tekutinu) a vaříme ještě 5-10 minut. Přidáme vanilku.
  5. Vypneme a pod pokličkou necháme ještě 10 minut dojít.
  6. Zamícháme, případně rozmixujeme na kaši a podáváme třeba posypanou opraženým kokosem (nejlépe v BIO kvalitě, je chutnější) a mandličkami nebo politou mandlovým či kokosovým máslem nebo sladem či rýžovým sirupem.
  7. Zbylou kaši skladujeme v lednici. Ohřejeme tak, že do ní nalijeme mléko a v hrnci mícháme na mírném plameni, než se opět vytvoří kaše.

Praktické

  • Pokud máte rádi kaši řídkou, přidejte více mléka.
  • Pokud vám na konci vaření jáhly vyjdou příliš husté, stačí je dát znovu na plamen, přilít mléko a na mírném plameni vařit do požadované konzistence.
  • Kaše je výborná rozmixovaná.
  • Tuto kaši můžete vytvořit i z uvařených jáhel, které vám zbyly v lednici. Dejte je do hrnce, přilijte mléko a smetanu a míchejte na mírném plameni, dokud nevznikne kaše. 
  • Raffaello kaši můžete podávat buď jako snídani (například s napařenou mrkví) nebo jako dezert.
  • Pokud máte rádi sladké chutě, polijte ji rostlinným sladidlem – sladem nebo přírodním sirupem (např. rýžový).
  • Pokud vám nějaká kaše náhodou zbude, dejte ji do lednice ztuhnout. Přisypte k ní pak strouhaný kokos nebo kokosovou mouku (nejlépe v RAW kvalitě) a vytvarujte kuličky Raffaello. Doprostřed dejte mandličku nebo mandlové či kešu máslo a obalte v kokosu a máte rychlý dezert na svačinku, který je vhodný i pro děti.

Obměna

  • Místo jáhel můžete použít i kulatozrnnou mléčnou rýži.
  • Pokud nechcete používat kokosovou smetanu, můžete jáhly rovnou vařit v kokosovém mléce.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

27 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
15. 10. 2024

Rozmazlovací záležitost pro dobrou snídani 🙂

Jaroslav Hlávka
22. 4. 2024

Oblíbená kaše pro sobotní ráno 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

128
57

Křehký dort s “tvarohem” a lesním ovocem (bezlepkový)

Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledal...
klub
27
53

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Vánoční pomerančový adzuki krém

Pokud vám z Mikuláše zbudou pomeranče, udělejte z nich tento sladký krém plný bílkovin. Můžete ho vrstvit do pohárků třeba se sušenkami a amasaké a udělat ...