Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Rajma masala – kari z červených fazolí

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Rajma masala je vynikající recept z indické kuchyně. Jedná se o kari z fazolí červená ledvina a je jedním z nejběžnějších a nejoblíbenějších kari vařených v severní Indii. K tomu miska rýže, indický chléb a nic dalšího nepotřebujete. Během zimy je to posilující kořeněné a pikantní jídlo. Přirozeně bezlepkové a bezsójové.

Ingredience
2 porce
  • 150 g fazolí červená ledvina
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 špetka skořice
  • 3 hřebíčky
  • 1 čajová lžička koření garam masala
  • 1/2 čajové lžičky kurkumy
  • 1/2 lžíce nastouhaného zázvoru
  • 1/2 lžíce prolisovaného česneku
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 feferonka
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 250 g rajčatové omáčky
  • sůl
  • čerstvá petržel nebo koriandr
  • citrón

Letošní Jarní očista byla pro mě v lecčem jiná, a to nejen díky tomu, že jsem byla těhotná. Naučila jsem se více odpo...

Jak připravit fazolové kari Rajma masala

    1. Namočte fazole přes noc.
    2. Ráno vyměňte vodu a vařte je 60 minut s kouskem mořské řasy v tlakovém hrnci.
    3. Do pánve dejte olej a rozpalte ho, potom přidejte kmín a lehce ho osmahněte.
    4. Nakrájejte cibuli velmi jemně a přidejte ji do pánve, restujte ji asi 7-8 minut do zlatova.
    5. Poté přidejte 1 lžíci zázvorovo-česnekové pasty, kterou získáte prolisováním česneku a nastrouháním čerstvého zázvoru, potom feferonku a hřebíček a restujte asi 1 minutu.
    6. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
    7. Přidejte koriandr, kurkumu, garam masala, papriku, špetičku skořice, osolte a promíchejte.
    8. Zakryjte poklicí a vařte na mírném ohni po dobu 15 minut.
    9. Když jsou fazole vařené, sceďte je, ale ne úplně. Nalijte je do pánve s kari i s trochou tekutiny, ve které se vařily. Vařte dalších 10 minut, aby se kari zahustilo. Toto kari má být velmi husté.
    10. Podáváme s rýží, posypané petrželkou nebo koriandrem a kapkou citronové šťávy.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Když si fazole uvaříte předem, je to skutečně rychlovka.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.

Obměna

  • Jako příloha je výborná rýže basmati, skvěle se hodí také indický chléb nebo placka.
  • Můžete použít jakékoliv jiné fazole.

Děti

  • Vhodné pro děti od dvou let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

39 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko díky za tvůj další výborný recept. Indická kuchyně u nás chutná všem, budu vařit často 😋😘. Do omáčky jsem přidala cuketu na kostičky, ta mi tam moc chutnala. K tomu kukuřičná tortila, moc jsem si pošmákla. Určitě bude chutnat i rodince😁👌

Světlana
27. 1. 2024

Vierko,super zahřívadlo,díky.Moc jsme si pochutnali👌🤗

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

kurz
9

Cizrnový guláš s polentou a salátem

Komplet hlavní jídlo za 30 minut a skvěle si pochutnáte. Kam se hrabe česká klasika!
kurz
9

Rajma masala z červených fazolí

Na přípravu luxusního hlavního jídla vám bude stačit 30 minut.

Chilli z černých bobů

Chutné a velmi výživné jídlo díky černým bobům, které mají vysoký obsah bílkovin. Díky koření si určitě pochutnáte a ještě získáte polovinu doporučené denn...

Alú rajma

V klasickém indickém Alú jsou brambory. My máme úrodu topinambur, patizonů a dýní, takže jsem připravila svoji verzi. Pokrm sklidil velké ovace a indickou ...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.