- 1 hrnek kukuřičné krupice
- 3,5 hrnků vody
- 2 hrnky oloupané rebarbory nakrájené na malé kousky
- 4 jablka nakrájených na malé kousky
- 1/2 hrnku sušeného sladu na posypání (lze nahradit tekutým)
- 100 g rozinek
- 4 lžíce chia semínek
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- Zapneme troubu na 180 °C.
- Do pekáčku dáme kukuřičnou krupici, vodu, špetku soli, olej, chia semínka a rozinky.
- Promícháme, aby byly rozinky po celé pekáčku a kukuřice rovnoměrně rozmístěná.
- Na vrch nasypeme rebarboru a jablíčka a posypeme sypkým sladem nebo zalijeme troškou sirupu.
- Opatrně přeneseme plech plný vody do vyhřáté trouby.
- Pečeme cca 1,5 hodiny, dokud se kraje nezačnou odchlipovat a vršek zlátnout.
- Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- S ovocem nešetřete, samotný korpus nemá extra chuť. Dbejte na to, aby ovoce bylo až do krajů, protože suché moučné kraje nejsou dobré.
- Veganský koláč je vláčný, mokrý, nejedná se o klasický suchý moučník z mouky.
- Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
- Při celiakii použijeme rýžový sirup nebo sušený kukuřičný slad.
- Když máte sladká jablka, není potřeba extra doslazovat rebarboru a naopak, pokud jsou kyselá, je vhodné vršek více osladit, protože rebarbora je poměrně dost kyselá.
- Když dáte vyšší teplotu, zkrátíte dobu pečení, ale pozor, abyste nespálili ovoce.
- Máte-li dostatek rebarbory, udělejte klidně čistě rebarborovou buchtu, je to výborné.
- Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami, jindy můžeme přidat naopak ovoce sušené.
- Při servírování můžete ukrojený dílek ještě přelít sirupem a ozdobit čerstvým lístkem meduňky nebo kvítkem z měsíčku.
Děti
- Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Moc dobrý koláč, vezu ochutnat na návštěvu 🙂Pekla jsem cca 1h, do “těsta” jsem přidala asi 4 lžíce rýžového sirupu. Těsně před koncem pečení jsem ještě vršek pokapala javorovým sirupem.
Trochu jsem se bála, že to bude kyselé, tak jsem rozinek a datlí dala o něco víc, taky jsem přidala skořici a výsledek naprosto luxusní 🤩. Mňam!