- 1 řepa velikosti tenisového míčku
- špetka soli
- deci vody
- půl deci ovocenky nebo ovocného koncentrátu
- 2 kostičky kuzu nebo jiný škrob
Jak připravit řepu á la brusinky
- Řepu oloupeme a nakrájíme na malé, drobné kostičky.
- Do malého kastrůlku dáme asi deci vody, špetku soli, půl deci ovocného koncentrátu a pomalu dusíme pod pokličkou asi 30 minut do změknutí řepy.
- Hlídejte si vodu kolem řepy, měla by se trochu vypařit, ale ne úplně, kdyžtak trochu vody přilijte.
- Na závěr rozmíchejte v trošce vody kuzu a vlijte ho k řepě.
- Povařte asi ještě 3 minuty. Omáčka by měla zhoustnout a vytvořit dojem želé.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Doporučujeme připravovat vždy “brusinky” čerstvé, protože uvařená zelenina rychle oxiduje.
Obměna
- Jako škrob můžete použít i arrowroot nebo kukuřičnou maizenu.
- Místo ovocenky můžete použít obilný slad nebo sirup.
Kombinujeme
- Tento kondiment se nejvíce hodí ke svíčkové omáčce, já ho ale miluji ke všem smetanovým nasládlým pokrmům, jako je třeba k fazolím na paprice ap.
Děti
- Do roka bych tento kondiment nedávala kvůli soli a ovocence, která je ještě předčasná.
- Děti ve věku 1-2 let mohou tento kondiment v malém množství.
- Dětem od 2 let můžete podávat běžně.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnááááááááááám❤️
Konečne som sa dostala k tomuto receptu a teda určite zopakujem