Domů > Zdravé recepty > Polévky > Snídaňové

Řepová miso polévka plná omega3

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
sezóna zima

Ranní polévky jsou skvělým pohlazením a lékem pro žaludek a střeva. Tato je plná omega 3 mastných kyselin díky lněným semínkům, které navíc i polévku hezky zahustí a sladká díky řepě. Čím víc lnu dáte, tím pudinkovitější bude mít polévka konzistenci.

Ingredience
pro 1-2 porce
  • 1 cibule
  • 2 lžíce arame řas
  • kousek červené řepy
  • 1 mrkev
  • pár růžiček květáku
  • 1 lžička miso pasty
  • 2 lžíce lněných nebo chia semínek (i víc)
  • 1 bobkový list
  • zeleninový vývar nebo voda
  • k dochucení: umeocet

Pro Ivu byla účast v očistě výzvou a zároveň snem. Zpočátku byla kritická, ale aby mohla kritizovat,...

Jak připravit zeleninovou miso polévku plnou omega3 mastných kyselin (len)
  1. V mixéru si úplně najemno rozmixujeme lněná semínka (na mouku).
  2. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, květák rozebereme na růžičky, mrkev nakrájíme na šikmá kolečka a řepu nastrouháme nahrubo.
  3. Do hrnce si dáme arame, zalijeme troškou vývaru nebo vody.
  4. Na arame dáme cibuli, mrkev, květák a nastrouhanou řepu.
  5. Zalijeme až po okraj zeleniny vývarem, přidáme bobkový list a dáme vařit.
  6. Až začne zelenina vřít, ztlumíme plamen a necháme vařit 10 minut.
  7. Pak přidáme namleté lněné semínko (čím víc ho dáte, tím bude polévka hustší až pudinková), umeocet a případně i zbylou obilovinu z lednice, aby se prohřála (ale nemusí být).
  8. Vaříme ještě 2 minuty.
  9. Odstavíme a v trošce polévky si rozmícháme miso pastu a vlejeme zpět do polévky.
  10. Zaděláme pokličkou a minutu necháme prolnout chutě. Pak lijeme do misek a zdobíme petrželkou.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Obměna

  • Zeleninu můžete měnit dle chuti. Výborná je zejména ta sladká (batát, dýně, petržel atp.).
  • Do polévky můžete přidat i obilovinu, pokud vám samotná polévka nestačí k zasycení.
  • Pokud je venku zima, můžete přidat do polévky i šťávu ze zázvoru (v 9. kroku spolu s miso pastou).
  • Jestliže zrovna nemáte doma len nebo chcete změnu, můžete to samé udělat i s chia semínky. Mají stejné vlastnosti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Polévka fakt překvapila, je moc dobrá 👍

Dneska k obědu 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny

Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá rodina má ten...

Pečená glazovaná zelenina

Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.

Šafránové halušky se zeleninou (bez lepku)

Jednoduchý a rychlý recept na halušky bez lepku a bez vajec, doplněné o lahodnou zeleninovou omáčku. Tento recept je skvělý pro chladné, kdy se potřebujeme...