- 1 šálek pohanky kroupy
- 1/4 červené řepy
- 1-1,5 lžíce majoránky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1-2 stroužky česneku (dle chuti)
- cca 1/4 šálku vody
- sůl
Jak připravit řepové vošouchy
- Pohanku namočíme do misky s vodou na cca 1-5 hodin. Pokud spěcháme, zalijeme ji horkou vodou na 10-15 minut.
- Pohanku slijeme a dáme do blenderu (mixéru) spolu s kořením, solí, nahrubo strouhanou řepou (pokud máme výkonný blender, vhodíme tam řepu vcelku), česnekem a vodu lijeme po částech.
- Mixujeme a postupně přidáváme vodu tak, aby těsto bylo husté asi jako na lívance (hustší než na palačinky).
- Rozmixované těsto nalijeme do mísy.
- Lžící nabíráme těsto a na rozehřáté pánvičce nasucho děláme vošouchy (případně přidejte olej, pokud nemáte kvalitní pánev).
- Otočíme a doděláme vošouch z druhé strany.
- Pokračujeme, dokud nespotřebujeme veškeré těsto.
- Vošouchy podáváme nejlépe ještě mírně teplé, ale dají se jíst i studené.
- Přidejte k nim například hummus nebo jinou pomazánku a salát ze syrové nebo teplé zeleniny.
Praktické
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Těsto na vošouchy můžete také schovat do lednice a udělat je až další den.
- Vošouchy se dají vzít s sebou na výlet nebo jako svačinu do práce nebo školy.
- Výborné jsou pomazané hummusem nebo jinou pomazánkou a posypané pažitkou. Ale dají se jíst i samotné.
- Na stejný způsob můžete udělat placky i nasladko. Vynechte slané koření a nahraďte ho třeba vanilkou, kakaem nebo skořicí a místo řepy dejte jablko nebo hrušku. Můžete přidat různé druhy oříšků nebo sušeného ovoce.
Obměna
- Řepu v tomto receptu můžete zaměnit za jakoukoliv jinou zeleninu. Výborné jsou třeba také s cuketou. Můžete zeleninu také kombinovat (my jsme například zkoušeli i řepu a cuketu).
- Do těsta můžete přidat vaše oblíbená semínka – například len nebo slunečnice.
- Koření zvolte dle chuti – vošouchy budou dobré i třeba s kari kořením, grilovacím kořením, pizza kořením, indickou směsí koření aj.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Fantastický recept, placky bez múky a ešte k tomu zdravé 😍 Včera ako príloha k hlavnému jedlu a dnes na večeru s domácim hummusom 🥰
Prosím o upřesnění: tepelně upravená zelenina se má sníst do 2 hodin od uvaření(dle Vašich informací) a u tohoto receptu píšete, že jsou dobré i druhý den na výletě, v práci(což by se mi moc hodilo). Jsem nováček, tak pátrám :-) Díky moc
H