Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Řepový kečup

Uvařeno
bez lepku
bez cukru

Domácí kečup z červené řepy je skvělou alternativou ke klasickému kečupu – bez konzervantů, cukru a dalších nežádoucích přísad. Překvapí svou bohatou chutí a krásně sytou barvou, kterou si zamilujete.

Ingredience
  • 350 g červené řepy v syrovém stavu
  • 1 jablko bio i se slupkou
  • 50 g cibule
  • 6 ks hřebíčku
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička černého hořčičného semínka
  • 1 lžička mletého koriandru
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 1 vrchovatá lžička mleté papriky
  • 25 g jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • voda
  • sůl
  • trochu olivového oleje

V minulosti jsem se zdravou stravou koketovala, ale neuměla jsem si sestavit jídelníč...

Jak připravit domácí kečup z červené řepy

  1. Rozemelte najemno koriandr, hřebíček a hořčičné semínko. Přimíchejte k němu skořici, muškátový oříšek, papriku a sůl. Dejte připravené koření stranou.
  2. Nakrájejte oloupanou řepu a jablko na kusy, dejte je do kastrolu s troškou olivového oleje a přidejte všechny ostatní ingredience s výjimkou octa a umeocta.
  3. Lehce a krátce osmahněte, podlijte vodu, přikryjte poklicí a duste doměkka.
  4. Když je řepa měkká, rozmixujte ji s trochou tekutiny z vaření.
  5. Ochutnejte, přidejte umeocet a jablečný ocet, promíchejte a ještě tak 2 minuty povařte.
  6. Můžete naplnit do skleniček a zavařit po dobu 25 minut na 80°C.
  7. Vychladlé skleničky dejte do lednice.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Čím menší kusy řepy, tím kratší bude doba vaření.
  • Řepový kečup použijte tam, kde by jste použili ten klasický. Není to omáčka je to kondiment, dochucovadlo, prostě slaná chuťovka.

Obměna

  • Dolaďte si chuť podle vaší chuti a preferencí.
  • Můžete použít i světlé hořčičné semínko.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Je tak to je prima a co protlak, jinak i přes to díky za recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezmasé dýňové lasagne: zcela bezlepkový recept

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Karamelizované kimchi

Kimchi se velmi dobře hodí do receptů, není vždy nutné ho jíst jednoduše jako .. kimchi. Jste připraveni na kulinářský orgasmus? Pokud se pokusíte udělat t...

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Zimní špagety

Nesporný král diet, vynikající syrový i vařený. Kdo to je? Fenykl. Věděli jste, že kromě běžně používaného srdíčka fenyklu se dá využít i fenyklových vousů...

Rýže s kapustou a černou čočkou

Rychlé a chutné jídlo posilující ledviny. Do tohoto receptu můžete zužitkovat vnější, tmavší listy kapusty. Dušením krásně změknou a namísto toho, aby šly ...

Zimní kořeněný talíř

Tohle jídlo příjemně zahřeje i nasytí. Lehký rychlý pokrm, který v chladných zimních dnech přijde vhod.