- 1 střední červená řepa
- olej
- sůl
Jak připravit řepové chipsy
- Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka asi 3-4 mm.
- Na pánvi rozehřejeme olej a vložíme kolečka řepy, posolíme a stáhneme na nižší stupeň.
- Řepu restujeme pomalu po obou stranách asi 10- 20 minut, záleží, jak silná jsou kolečka a jak čerstvá nebo stará je řepa.
- Během restování řepu asi 4x otočíme, jinak si jí nevšímáme a pomalu restujeme.
- Pokud uděláte plátky řepy opravdu hodně tenké chutnají po restování jako chipsy.
- Hotové plátečky osušíme papírovým ubrouskem od přebytečné mastnoty.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Hodí se jako zeleninová příloha ke každému jídlu, zejména v chladném období.
- Ke smaženému jídlu se pro lepší trávení a šetření žlučníku hodí přidat trochu strouhané ředkve nebo ředkvičku, aby tělo lépe mohlo zpracovat tuky.
- Žlučníkáři raději řepu napaří, uvaří nebo upečou v troubě bez tuku nebo jen s miminem tuku.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.
Obměna
- Místo řepy můžete použít rozkrojenou mrkev, dýni nebo cuketu.
- Můžete použít i oblíbené koření (např. tymián), anebo místo soli dát sójovou omáčku.
Děti
- Smažená jídla nejsou vhodná pro malé děti. Podáváme malý kousek až od 2 let věku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Raději zeleninu peču, ale je to mňamka!😋
Mnamy mnam ♥️