- 1/2 natural tempehu
- 1 menší mrkev
- kousek hlávkového zelí
- kousek pórku
- kousek hlívy / 1 žampion
- 2 lžíce oleje
- 2-3 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička rýžového nebo vinného octa
- 1 lžička koření na tofu (koriandr, kurkuma, citronová tráva, římský kmín, hořčice žlutá, zázvor, paprika sladká, česnek, šalvěj, pískavice řecké seno, fenykl, rozmarýn, tymián)
- sůl
Jak připravit stir-fry z přírodního tempehu
- Na oleji ve woku orestujeme na kostky nakrájený natural tempeh a na proužky nakrájený pórek.
- Až je oboje zlatavé, přidáme na sirky nakrájenou mrkev, zelí a hlívu nebo žampion.
- Posolíme a restujeme.
- Zasypeme kořením a zalijeme sojovou omáčkou (nešetříme, je třeba tempeh dobře ochutit), promícháme a po minutě restování zalijeme troškou vody a přiklopíme pokličkou.
- Necháme 2 minuty změknout.
- Dochutíme rýžovým octem, případně ještě sojovou omáčkou a vypneme.
- Podáváme třeba s rýží basmati nebo jinou obilovinou.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Natural tempeh si můžete sami vyrobit, anebo koupit v dobře zásobené zdravé výživě nebo asijské tržnici.
- Přírodní tempeh můžete také zvlášť ofritovat v oleji (chutná jako chipsy) a až ke konci vložit do jídla a ochutit.
Obměna
- Zeleninu můžete obměňovat dle chuti a zásob.
- K restované zelenině přidejte i kešu oříšky, loupané mandličky či arašídy. Pokrm získá zase jinou chuť.
- Místo vody můžete směs zalít kokosovým mlékem.
- Výborná je také dochucená citrónovou šťávou namísto octa.
- Pokud nemáte uvedené koření (lze ho sehnat ve zdravé výživě nebo v e-shopech na internetu), přidejte do jídla alespoň nejvíce zastoupená koření po troškách – tj. sušený koriandr, kurkumu, citrónovou trávu a římský kmín. To jsou ty hlavní, které udělají pokrmu tu pravou indickou chuť. Nebo použijte jiné – tajine, anebo kari koření.
- Pokrm bude dobrý i s již upraveným tempehem – uzeným, marinovaným nebo smaženým, rovněž i s tofu.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dnešní oběd – houby jsem nedala do směsi, ale udělala bílou žampionovou omáčku, k tomu bulgur. Výborný to bylo😋