- 1 hrnek jahel
- 2 hrnky nakrájené rebarbory
- 4 hrnky vody
- 1 hrnek rozinek
- 4 lžíce chia semínek
- 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
- špetka soli
- 1 lžíce oleje
Postup pro přípravu bezlepkového jahelníku
- Zapneme troubu.
- Mrkev a rebarboru omyjeme a naporcujeme – mrkve nastrouháme na hrubo, rebarboru nakrájíme na malé kousky.
- Propereme jáhly a nasypeme je do vyššího skleněného pekáče.
- Přidáme vodu, špetku soli, olej, mrkev, chia semínka a rebarboru.
- Pekáč plný vody a surovin dáme do trouby a pečeme cca hodinu na 170 °C, dokud se všechna voda nevstřebá.
- Během pečení můžeme dvakrát, třikrát promíchat, aby nebyly jáhly dole a vše ostatní nahoře.
- Většina jahel zůstane dole, většina mrkve a rebarbory nahoře, takže vznikne “těsto” a “vršek”.
- Po upečení můžeme posypat sušeným sladem nebo polít tekutým (při celiakii použijme sirup).
Praktické
- Použijte vyšší pekáček, který je poloviční než běžný plech na pečení.
- Pokud chcete udělat “buchtu” na plech, zdvojnásobte množství, jinak dostanete tenoučkou placičku, co půjde těžko krájet.
- Nečekejte suchý moučný dezert, očekávejte šťavnatý vlhčí dezert. Připomíná spíše ovocný nákyp než klasickou buchtu.
- My je milujeme a tenhle pekáček se jen s velkým sebezapřením dočkal druhého dne.
- Pokud se zdravými dezerty začínáte, klidně si přislaďte “těsto” sladem (sirupem).
- Krájíme po vychlazení, kdy už dobře drží tvar.
- Zvýšíte-li teplotu pečení, urychlíte proces.
Obměna
- Rozinky můžete zcela vynechat a plně je nahradit sladem/sirupem, dostanete tak ideální dezert, kde se nepotká obilovina s ovocem.
Děti
- Tento dezert můžete dávat už nejmenším dětem, pokud už bez potíží jedly kyselejší ovoce.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
a skvělá je k tomu v těchto teplých dnech osvěžující reveňová limonáda😉 skvěle chutná i vypadá, stačí jen svařit vodu a rebarboru popř. dosladit🙂
Miluji dezerty a ty zdravé obzvlášť, a tak jsem neváhala vyzkoušet i tento, když rebarbora na zahrádce vyzývá ke svému sběru. A musím říct, že sklidil úspěch nejen u mě, ale i u mé kamarádky. Vyžádala si i kousek domů:-). Kdo je ale zvyklý na sladší chuť dezertů, tak doporučuji “dosladit”. Jinak jsem přesně dodržela suroviny, jen jsem pekla na 180 a asi o 20 minut déle.