- čerstvá běločchratka
- olej na smažení
- 1 hrnek vody
- 3/4 hrnku pohankové mouky
- 0,5 lžičky mletého kmínu
- 0,5 lžičky mleté hořčice
- 0,5 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička soli
- 1 hrnek kukuřičné strouhanky
Jak připravit řízky z běločechratky obrovské
- Houby očistíme a pokrajíme na díly, které se nám vejdou do pánvičky.
- V jedné misce smícháme vodu, sůl, koření a pohankovou mouku. Připravíme těstíčko husté přibližně jako je jogurt.
- Do druhé misky nasypeme kukuřičnou strouhanku.
- V pánvi rozpálíme cca vyšší vrstvu oleje.
- Houby obalujeme nejprve v těstíčku, pak ve strouhance a vkládáme do rozpáleného oleje.
- Krátce smažíme z obou stran a necháme na ubrousku okapat přebytečný olej.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Malé plodnice můžeme smažit celé, velké pokrájíme na díly jako na fotce.
- Vodu a mouku přidávejte a míchejte postupně, až dostanete požadovanou hustotu.
- Nasmažené kousky schováváme v pekáčku pod pokličkou nebo je schovám do trouby, aby vydržely teplé než nasmažíme dost kousků pro celou rodinu.
- Zbylé těstíčko a strouhanku smíchejte a osmažte malé bochánky. U nás o ně byla bitva.
Obměna
- Místo pohankové můžeme použít jinou mouku nebo směs několika mouk. S pohankovou se dobře pracuje, dávám jí přednost.
- Můžeme také houby obalit v hrašce nebo, máme-li výkonný mlýnek, můžeme si připravit čerstvou mouku z hrachu či cizrny a nemusíme kupovat hrašku v obchodě již namletou. Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
- Koření můžeme vynechat nebo dát svoje oblíbené. Do těsta také můžeme přidat hořčici pro výraznější chuť a místo soli přidat sójovou omáčku.
- Do mouky můžete přidat tapiokovou mouku pro více lepkavou konzistenci.
Děti
- Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář