Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Řízky z běločechravky obrovské

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Tahle houba roste ještě i v říjnu a když se obalí a osmaží, může směle konkurovat kuřecím řízkům. Tahle houba chutná jako hlíva a má antibakteriální a antioxidační účinky.

Ingredience
pro 4 porce
  • čerstvá běločchratka
  • olej na smažení
  • 1 hrnek vody
  • 3/4 hrnku pohankové mouky
  • 0,5 lžičky mletého kmínu
  • 0,5 lžičky mleté hořčice
  • 0,5 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek kukuřičné strouhanky

Jsem otec 4 dětí, jsem velmi aktivní, sportuji, jezdím na kole v těžkém terénu, chodím...

Jak připravit řízky z běločechratky obrovské

  1. Houby očistíme a pokrajíme na díly, které se nám vejdou do pánvičky.
  2. V jedné misce smícháme vodu, sůl, koření a pohankovou mouku. Připravíme těstíčko husté přibližně jako je jogurt.
  3. Do druhé misky nasypeme kukuřičnou strouhanku.
  4. V pánvi rozpálíme cca vyšší vrstvu oleje.
  5. Houby obalujeme nejprve v těstíčku, pak ve strouhance a vkládáme do rozpáleného oleje.
  6. Krátce smažíme z obou stran a necháme na ubrousku okapat přebytečný olej.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Malé plodnice můžeme smažit celé, velké pokrájíme na díly jako na fotce.
  • Vodu a mouku přidávejte a míchejte postupně, až dostanete požadovanou hustotu.
  • Nasmažené kousky schováváme v pekáčku pod pokličkou nebo je schovám do trouby, aby vydržely teplé než nasmažíme dost kousků pro celou rodinu.
  • Zbylé těstíčko a strouhanku smíchejte a osmažte malé bochánky. U nás o ně byla bitva.

Obměna

  • Místo pohankové můžeme použít jinou mouku nebo směs několika mouk. S pohankovou se dobře pracuje, dávám jí přednost.
  • Můžeme také houby obalit v hrašce nebo, máme-li výkonný mlýnek, můžeme si připravit čerstvou mouku z hrachu či cizrny a nemusíme kupovat hrašku v obchodě již namletou. Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
  • Koření můžeme vynechat nebo dát svoje oblíbené. Do těsta také můžeme přidat hořčici pro výraznější chuť a místo soli přidat sójovou omáčku.
  • Do mouky můžete přidat tapiokovou mouku pro více lepkavou konzistenci.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

11 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...