- 3 hrsti kopřiv
- 50 g mandlí
- 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
- 1 stroužek česneku
- extra panenský olivový olej podle chuti
- sůl
- pepř
- celozrnná rýže Ribe
- konopná semínka
- citrónová šťáva
Jak připravit kopřivové rizoto
- Nasbírejte vršky kopřiv, dobře je omyjte a 2 minuty blanšírujte ve vroucí vodě.
- Po blanšírování je ponořte do ledové vody. Slijte je a rukama vymačkejte všechnu vodu.
- Kopřivy vložte do mixéru s mandlemi, lahůdkovým droždím, česnekem, solí, pepřem a olivovým olejem. Rozmixujte, abyste získali požadovanou konzistenci.
- Vařte celozrnnou rýži 45 minut a ke konci varu do ní vmíchejte pesto. Posypejte konopnými semínky a pokapejte citrónovou šťávou pro lepší vstřebávání železa, na které jsou kopřivy velmi bohaté.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Kopřivy sbírejte pouze tam, kam nechodí lidé se psy, daleko od cest a daleko od polí, kde je používána chemie. Nejlepší volba je zahrada.
- Po blanšírování listy ponořte okamžitě do ledové vody. Dostanou krásnou živou barvu.
Obměna
- Pesto můžete použít i do placek nebo na chleba jako pomazánku.
Děti
- S menším množstvím soli a oleje vhodné pro děti od 2 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Chuť kopřivového pesta mě moc mile překvapila – je luxusní! Jen místo mandlí jsem dala kešu a víc konopných semínek + trochu umeocta a je z toho jemný a hladký, chuťově výborný krém. Kopřivy rostou všude👍 a navíc je bezpečně poznám. 👍 😀