Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Rizoto s kopřivovým pestem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Jaro už klepe na dveře a příroda se probouzí a nabízí nám své poklady. Využijte sílu mladých kopřiv a připravte si pesto, které skvělé ochutí rizoto a můžete ho využít i do jakéhokoliv jiného pokrmu dle vaší chuti.

Ingredience
  • 3 hrsti kopřiv
  • 50 g mandlí
  • 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
  • 1 stroužek česneku
  • extra panenský olivový olej podle chuti
  • sůl
  • pepř
  • celozrnná rýže Ribe
  • konopná semínka
  • citrónová šťáva

Ahoj Evi a celý týme Jíme jinak! Považuju za svou povinnost ocenit vaši práci, přispět svým vlastním příběhem a pomoc...

Jak připravit kopřivové rizoto

  1. Nasbírejte vršky kopřiv, dobře je omyjte a 2 minuty blanšírujte ve vroucí vodě.
  2. Po blanšírování je ponořte do ledové vody. Slijte je a rukama vymačkejte všechnu vodu.
  3. Kopřivy vložte do mixéru s mandlemi, lahůdkovým droždím, česnekem, solí, pepřem a olivovým olejem. Rozmixujte, abyste získali požadovanou konzistenci.
  4. Vařte celozrnnou rýži 45 minut a ke konci varu do ní vmíchejte pesto. Posypejte konopnými semínky a pokapejte citrónovou šťávou pro lepší vstřebávání železa, na které jsou kopřivy velmi bohaté.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Kopřivy sbírejte pouze tam, kam nechodí lidé se psy, daleko od cest a daleko od polí, kde je používána chemie. Nejlepší volba je zahrada.
  • Po blanšírování listy ponořte okamžitě do ledové vody. Dostanou krásnou živou barvu.

Obměna

  • Pesto můžete použít i do placek nebo na chleba jako pomazánku.

Děti

  • S menším množstvím soli a oleje vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Chuť kopřivového pesta mě moc mile překvapila – je luxusní! Jen místo mandlí jsem dala kešu a víc konopných semínek + trochu umeocta a je z toho jemný a hladký, chuťově výborný krém. Kopřivy rostou všude👍 a navíc je bezpečně poznám. 👍 😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové paté

Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití, než jako paštik...

Lebedové pesto

Tohle pesto z lebedy, které se také říká horský špenát, budete milovat. 

Maková pomazánka

Velmi jednoduchá a zdravá pomazánka. Pokud máte uvařené fazole, budete ji mít připravenou během okamžiku. Je skvělá na svačinku třeba ke kváskovému chlebu,...

Fazolová pomazánka tří pepřů

Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...

Houbová paštika

Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kva...

Mama ganoush

Letní svěží pomazánka, která je skvělá na chleba, do placek a jako dip k zelenině. Tento recept je variací na baba ganoush, ovšem bez lilku a trochu poupra...