Tenhle recept je z časopisu Dobroty firmy Countrylife, jen jsem ho malinko upravila.
Roláda:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 170 ml aquafaby (nálevu z cizrny)
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce kokosového oleje
- 100 g rýžového sirupu
- 300 g polohrubé špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
Tahini krém:
- 70 g datlového sirupu (v původním receptu je více, nám stačilo menší množství)
- 100 g kokosového oleje
- 50 g světlého tahini
- 400 ml rostlinného mléka
- 1 balení vanilkového pudinku
Poleva:
- 80 g datlového sirupu
- 50 g kokosového oleje
- 50 g tahini
Postup
- Příprava aquafaby:
- 300 g cizrny si namočíme den předem a druhý den uvaříme v 1 litru vody.
- Po uvaření cizrnu scedíme a vzniklý vývar svaříme na polovinu.
- Na špejli si vyznačíme výšku hladiny po scezení cizrny, a pak už jen během vaření kontrolujeme, kdy se svaří na poloviční množství.
- Necháme vychladit. Jak chladne, houstne.
- Odměříme si 170 ml aquafaby, přidáme lžíci octa a vyšleháme pevný sníh.
- Do něj postupně zašleháváme rýžový sirup.
- Potom opatrně vmícháme rozpuštěný, ale ne teplý kokosový olej.
- Mouku smícháme s práškem do pečiva a sodou a také opatrně vmícháme do sněhu.
- Směs nalijeme na pečicí papír vymazaný kokosovým olejem, rozetřeme (těsto je takové hutnější, tak je opravdu potřeba ho třeba špachtličkou nebo i prsty roztáhnout po celém papíře, aby ho nebyla silná vrstva).
- Upečeme při 180 °C. cca 17 minut.
- Ihned po upečení ho srolujeme a necháme vychladnout.
- Na krém rozmícháme pudink v rostlinném mléce a uvaříme.
- Přimícháme kokosový olej, datlový sirup a tahini a důkladně promícháme, nejlépe metličkou.
- Necháme vychladnout.
- Vychladlou roládu rozložíme, naplníme tahini krémem a zase srolujeme.
- Potřeme polevou, kterou připravíme smícháním všech ingrediencí. (Lepší je si kokosový tuk zase rozehřát, aby se dobře propojil s ostatními surovinami.)
- Roládu dáme uležet do lednice nejlépe do druhého dne, aby těsto zvlhlo.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Môžem si odložiť vodu z varenia cizrny odložiť a potom neskôr použiť na aguafaby? Ďakujem.
Lucko, to vypadá fakt božsky. Nemůžete mi poslat kousek na odpoledne :-) s tím bych určitě ten blázinec co teď mám zvládala levou zadní :-)