Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Roláda s tahini krémem a polevou

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Lucka vyzkoušela a dodala recept na luxusní roládu. Dokonalý dezert, přitom bez cukru, mléka, bílé mouky a vajec.

Ingredience
Roláda:
  • 170 ml aquafaby (nálevu z cizrny)
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 100 g rýžového sirupu
  • 300 g polohrubé špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
Tahini krém:
  • 70 g datlového sirupu (v původním receptu je více, nám stačilo menší množství)
  • 100 g kokosového oleje
  • 50 g světlého tahini
  • 400 ml rostlinného mléka
  • 1 balení vanilkového pudinku
Poleva:
  • 80 g datlového sirupu
  • 50 g kokosového oleje
  • 50 g tahini

Po jídle mi bývalo na zvracení. Měla jsem pocit, že mám břicho zevnitř oteklé. Lékaři žádnou alergii nenašli, prý je ...

Tenhle recept je z časopisu Dobroty firmy Countrylife, jen jsem ho malinko upravila.

Postup

  1. Příprava aquafaby:
    • 300 g cizrny si namočíme den předem a druhý den uvaříme v 1 litru vody.
    • Po uvaření cizrnu scedíme a vzniklý vývar svaříme na polovinu.
    • Na špejli si vyznačíme výšku hladiny po scezení cizrny, a pak už jen během vaření kontrolujeme, kdy se svaří na poloviční množství.
    • Necháme vychladit. Jak chladne, houstne.
  2. Odměříme si 170 ml aquafaby, přidáme lžíci octa a vyšleháme pevný sníh.
  3. Do něj postupně zašleháváme rýžový sirup.
  4. Potom opatrně vmícháme rozpuštěný, ale ne teplý kokosový olej.
  5. Mouku smícháme s práškem do pečiva a sodou a také opatrně vmícháme do sněhu.
  6. Směs nalijeme na pečicí papír vymazaný kokosovým olejem, rozetřeme (těsto je takové hutnější, tak je opravdu potřeba ho třeba špachtličkou nebo i prsty roztáhnout po celém papíře, aby ho nebyla silná vrstva).
  7. Upečeme při 180 °C. cca 17 minut.
  8. Ihned po upečení ho srolujeme a necháme vychladnout.
  9. Na krém rozmícháme pudink v rostlinném mléce a uvaříme.
  10. Přimícháme kokosový olej, datlový sirup a tahini a důkladně promícháme, nejlépe metličkou.
  11. Necháme vychladnout.
  12. Vychladlou roládu rozložíme, naplníme tahini krémem a zase srolujeme.
  13. Potřeme polevou, kterou připravíme smícháním všech ingrediencí. (Lepší je si kokosový tuk zase rozehřát, aby se dobře propojil s ostatními surovinami.)
  14. Roládu dáme uležet do lednice nejlépe do druhého dne, aby těsto zvlhlo.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Môžem si odložiť vodu z varenia cizrny odložiť a potom neskôr použiť na aguafaby? Ďakujem.

Lucko, to vypadá fakt božsky. Nemůžete mi poslat kousek na odpoledne :-) s tím bych určitě ten blázinec co teď mám zvládala levou zadní :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Podzimní cupcakes bez lepku

Kombinace vláčného korpusu a lahodného krému nikdy nezklame. Proto jsem vytvořila recept na tyto podzimní cupcakes, které obě kritéria splňují. Navíc jsou ...

Skromná buchta

Tato buchta je jednoduchá, rychlá a taková podzimní, se spoustou semínek a oříšků. Pokud máte chuť a čas, můžete ji použít jako korpus nějakého dortu a růz...

Koláč co dům dal

Rychlý a jednoduchý koláč, na jehož přípravu není třeba speciálních ingrediencí. Většinu z nich máme běžně doma a pokud ne, jsou běžně k dostání. Připraven...

Krtkovy hromádky s náplní (bez lepku)

Lahodný svěží dezert bez lepku, mléka i vajec. Krtkovy hromádky potěší nejen děti a je skvělý i jako zdravé pohoštění pro vaše hosty.

Čokoládový biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček je oblíbený moučník, který si všichni jistě pamatujeme už od dětství. Dopřejte si ho ve zdravé verzi bez cukru, vajec a bílé mouky. Je ...

Mřížkový koláč bez lepku

Opět jeden rychlý koláč, na němž si jistě pochutnáte. Recept je bez lepku, cukru i živočišných produktů.