Svět veggie rychle roste
Každý 10. Čech ve věku 18-34 (tj. až 5 % Čechů) nejí maso, zjistila agentura Ipsos letos v březnu. Zároveň téměř třetina uvádí, že plánuje v příštím roce jíst více ryb a luštěnin a naopak méně červeného masa a masných výrobků.
Tomuto trendu se přizpůsobují i obchody a jejich tržby strmě rostou. A kromě start-upů a malých firem začínají rostlinné náhražky, někdy označované jako veganské maso, vyrábět i velké firmy jako je Coca Cola (rostlinná mléka AdeZ), Nestlé (rostlinné “placky”) nebo Danone (předloni Danone koupilo značky Provamel a Alpro, vyrábějící jogurty a “mléka”). Danone meziročně eviduje nárůst zájmu o rostlinné alternativy o 30 %. U rostlinných jogurtů je to až 75 %. Prodeje klasických mléčných výrobků naopak dle Danone spíše stagnují až mírně klesají.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Nemléko stále vede
Nejrozvinutější kategorií rostlinných alternativ jsou rostlinná mléka. Na trhu jich existuje spoustu druhů od klasických sojových, přes rýžové, až po speciality jako je quinoové nebo kešu (jak vybrat to pravé?). Loni jsme za rostlinná mléka v ČR utratili více než 300 milionů Kč. Od minulého roku je to nárůst o 25 %! Jen firma Nemléko každý měsíc prodá zhruba 30 tisíc “nemlék”.
Zdraví i ekologie v jednom
Proč je najednou takový zájem o rostlinné alternativy? Je to dané souběhem několika věcí. Zaprvé jsou tyto rostlinné alternativy zdravější, zároveň tolik nezatěžují životní prostředí. I ta nejhorší rostlinná alternativa je ekologičtější než ta živočišná. Například na výrobu rostlinného Beyond Burgeru se spotřebuje o 43 % méně energie a o 99 % méně vody než na produkci hovězího burgeru.
Napřesrok přijdou nevejce
Americká firma Just hodlá napřesrok jídelníček Evropanů obohatit o nevejce – “vejce” z rostlinných bílkovin. Jedná se o žlutou tekutinu, ze které lze udělat klasická smažená vajíčka nebo omeletu.
A co přijde dalšího?
Jak vnímáte rostlinné náhražky vy?
Kupujete je? Jaké vybíráte? Napište nám do komentářů váš názor.
zdroj: idnes.cz
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Nejde len o obsah, ale aj sposob výroby/spracovanie…nezabúdajme na ENERGIU JEDLA…takto spracované výrobky nepovažujem za zdraviu prospešné, možná kým sa vyčistia chute a zharmonizuje energia….u mňa platí ” s mierou”
Potravinářský průmysl si vždycky najde cestičku, jak vydělávat, bohužel často i na lidské hlouposti a nechuti získávat informace. Vždycky tu byly nějaké náhražky něčeho, propagované jako zdraví prospěšné, ba lepší než původní produkt – vzpomeňme na éru margarínů…. Stačí jíst skutečné potraviny, nic průmyslově zpracovaného, ať už jsme JJ, vegetariáni či všežravci. Náhražka je náhražka, tak k čemu to? A neznám levnější a zdravější alternativu než vaření ze skutečných potravin.