- 150 g pšeničné bílkoviny
- 120 g vařené cizrny, čočky nebo fazolí
- 280 ml zeleninového vývaru nebo nálevu z cizrny/fazolí
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce sojové omáčky
- 15 g koření na maso (grilovací, na kuře aj.)
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce pohankové nebo cizrnové mouky
- špetka soli
Jak připravit seitanové klobásky bez masa
- Na oleji osmahneme na kousky nakrájenou cibulku a česnek a osolíme.
- Jakmile jsou zlatavé, přemístíme je do mixéru a přidáme všechny mokré ingredience (vývar, luštěninu, olej).
- Rozmixujeme na hladkou pastu.
- Ve větší misce smícháme suché ingredience.
- Přilijeme k nim mokré a pořádně promícháme.
- Těsto 2 minuty hněteme a rozdělíme na 8 stejně velkých kousků.
- Vyválíme 8 klobásek, zabalíme do pečícího papíru (případně ještě do folie), utáhneme konce a dáme na pařáček.
- Do hrnce nalijeme vodu, umístíme pařáček a napařujeme klobásky cca 20-30 minut.
- Zabalené klobásky vyndáme a necháme zchládnout.
- Umístíme je na pár hodin do lednice, aby se zformovaly.
- Poté vybalíme a porcujeme.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud je chcete použít ihned, tak je vybalte, nechejte vychládnout, nakrájejte a můžete použít do gulášů, osmažit je na trošce oleje a obložit s nimi talíř, chléb, zabalit do wrapů, jako “párek” v rohlíku, dát je na gril atp.
- V lednici vydrží týden.
Obměna
- Můžete přidat uzenou papriku a rajčatovou pastu (pyré) pro obměnu chuti.
Děti
- Seitan je vhodný pro děti od 2 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Konečně po dlouhé době mi rodinka snědla seitan. Koření jsem použila půl pytlíku na guláš, bez cibule a česnek byl granulovaný. Připadalo mi to jalové, tak jsem přidala sůl a rázem se z toho stal žádaný artikl. Fazole jsem měla takové ty velké kropenaté, kterým říkám chrousti.
Dobrý den, dnes jsem konečně vyzkoušela… Není to vůbec těžké… Jen jsem se bála té konzistence… Lepivé a málo hutné… Přesto zabalil do papíru dala na pařáček a tadááá povedlo se😁😁😁….. Mnam mňam díky za recept🙏🙏🙏