- 1 hrnek cizrny
- 1 cibule
- 1 malá červená řepa
- 1/2 kořenu petržele
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- špetka rozmarýnu
- 2 stroužky česneku
- vývar z cizrny/zeleninový vývar/voda
- 1 lžíce tahini
- umeocet
Jak připravit řepový hummus
- Cibuli, řepu a petržel nakrájíme na větší kostky.
- Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli spolu se solí.
- Chvíli restujeme a po chvíli přidáme červenou řepu a petržel.
- Společně ještě restujeme, občas promícháme, aby se zelenina nepřipekla a po pár minutách přidáme vařenou cizrnu a rozmarýn.
- Podlijeme a dusíme pod pokličkou 15 až 25 minut do změknutí řepy. Na podlití použijeme vodu, ve které se cizrna vařila, horký vývar nebo vodu. Vody dáme jen tolik, aby nepřesáhla zeleninu s cizrnou.
- Vypneme a ponorným mixérem rozmixujeme obsah hrnce dohladka spolu s tahini a rozmačkaným česnekem.
- Podle potřeby dochutíme, třeba lžičkou umeocta.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Chceme získat konzistenci spíše kašovitou, proto vody dáma raději méně a podle potřeby doředíme. Pokud použijeme pasírovač, dostaneme příjemně hrubou kaši.
- Kdo má rád omáčky, dá více vývaru a mixuje více dohladka. Při ještě větším množství vody dostanete polévku.
Obměna
- Kombinace řepy a petržele vznikla proto, že už mi ostatní zelenina došla a řepy nebylo dost. Klidně vyzkoušejte jiné varianty zelenin nebo jiné koření. Určitě dobře pochodíte, pokud dochutíte majoránkou.
Kombinujeme
- Tento hummus z cizrny a zeleniny stačí doplnit obilím a krátce tepelně upravenou zeleninou a máme kompletní talíř. Pro dokonalost přidáme čerstvé zelené natě jako posypky, kvašenou zeleninu a můžeme i malý kousek syrové zeleniny.
- Pomazánku můžeme dát na pufované chlebíčky, knäckebroty, palačinky, placky, slané krekry i na kváskové pečivo.
Děti
- Pokud chceme tuto omáčku připravit i pro děti do 1 roka, uvaříme zeleninu a cizrnu ve vodě bez oleje, koření, česneku a soli (do jednoho roku nesolíme vůbec, pak malinko), dítěti odebereme a sobě dochutíme. Můžeme si pomoci i sojovou omáčkou, kdyby nám dospělým slanost umeocta nestačila.
- Dětem od 1,5 roku můžeme připravit již podle tohoto receptu, ale soli a oleje bude malinko, nebudeme kořenit.
- Starším dětem kolem 2 let můžeme vařit stejně jako pro nás, ale budeme úměrně méně solit a dochucovat.
- Malým a neprospívajícím dětem raději pasírujeme než mixujeme.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Miluji cizrnu na milión způsobů 🙂
Příloha: https://www.jimejinak.cz/piadina-romagnola-bezlepkova/
Výborná pomazánka s domácím kváskovým chlebem 🙂