Rukola jako přírodní afrodiziakum
Roketa setá, známější spíše jako rukola, se řadí do čeledi brukvovité zeleniny (jedná se tedy spíše o salátovo-listovou zeleninu), podobně jako brokolice, květák, zelí apod. Tato zelenina je charakteristická svou jemně pálivou chutí, za což může vysoký obsah síry. O benefitech tohoto minerálu se můžete dočíst zde.
Tato zelenina má poměrně dlouhou historii, zmínky o ní můžeme najít v několika náboženských textech, včetně Bible nebo v židovských textech. Starověcí Římané například považovali rukolu za přírodní afrodiziakum a slavní autoři té doby dokonce psali o jejich výživových výhodách a prohlásili o ní, že má schopnost „vzrušit sexuální touhu ospalých lidí“.
Co obsahuje rukola
Věděli jste, že rukola se řadí mezi dvacet potravin, které jsou nejvíce bohaté na obsah živin? Listy rukoly obsahují například vitamíny A, B (především folát) a C, kyselinu listovou, vápník, draslík, hořčík a vysoké množství antioxidantů, jako karotenoidy a flavonoidy. Tato zelenina je také velmi bohatá na vlákninu, chlorofyl (pigment, který dává rostlinám zelenou barvu – čím tmavší zelená, tím více chlorofylu zelenina má) a minerál krásy, tedy již zmíněnou síru. Především díky těmto látkám se může pyšnit tolika úžasnými benefity.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Proč dát rukole přednost
Rukola má totiž velmi nízkou hladinu oxalátů ve srovnání s jinými známějšími saláty, jako je například špenát. Oxaláty brání vstřebávání minerálů do těla, ale naopak rukola zvyšuje jejich absorpci.
Superpotravina pro zdraví i krásu
Rukola nabízí mnoho benefitů pro náš organismus, ale málokdo ví, že je to také zelenina, která zkrášluje. Mezi její hlavní přednosti patří:
- Přirozeně detoxikuje
Síra obsažená v rukole má jemné čistící účinky především pro naše játra. Chlorofyl zase čistí střeva a krev, odstraňuje tělesné pachy, pomáhá při překyselení a proti zánětu.
- Zlepšuje trávení
Zdravá střeva jsou klíčová nejen pro správné trávení, ale ovlivňují naše celkové zdraví, především imunitu, psychiku a zdraví pokožky. A právě konzumace listové zeleniny poskytuje pestrou škálu „dobrých“ bakterií a pomáhá podporovat zdravý střevní mikrobiom. Vláknina obsažená v rukole čistí tlusté střevo a podporuje zdravý pohyb střev. Vysoký obsah vody zase pomáhá vyživovat a hydratovat náš trávicí trakt zevnitř.
- Pomáhá v boji proti rakovině
Brukvovitá zelenina je známá tím, že snižuje riziko rakoviny, zejména plic a tlustého střeva, prsu, melanomu a prostaty. Mimoto výzkum také prokázal, že tato zelenina vykazuje významný protizánětlivý účinek a snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
- Pomáhá získat zdravé vlasy, pevné nehty a krásnou pleť
Vysoký obsah síry, minerálu krásy, podporuje růst vlasů a pevných nehtů a pomáhá s kožními problémy a alergiemi. Antioxidanty jsou klíčové pro zdravou pleť, chrání naši pokožku před stárnutím a poškozením.
- Pomáhá v boji proti osteoporóze
Rukola obsahuje důležitý vitamín K, který je společně s vápníkem pro zdraví kostí klíčový. Nízká hladina vitaminu K je spojena s vyšším rizikem zlomenin a naopak dostatek tohoto vitamínu podporuje pevnost kostí, vstřebávání vápníku a snižuje vylučování vápníku ledvinami. Ve dvou šálcích rukoly můžeme najít 50% doporučené denní dávky tohoto vitamínu. (Někteří odborníci se dokonce domnívají, že vitamín K je pro kosti důležitější než vápník.) S rukolou by to však neměli přehánět lidé, kteří užívají léky proti zvýšené srážlivosti krve. Běžná porce rukoly v salátu nebo v rizota však nepředstavuje žádné riziko. Jde o to se s rukolou vyloženě nekrmit.
- Hydratuje a ochlazuje
Rukola je tvořena z 90% vodou, a proto je především v letních měsících skvělou hydratační a ochlazující potravinou. Hydratace zevnitř se netýká ale pouze teplých dnů, je nezbytná například také pro zdravou a mladistvou pokožku a správné trávení. (Více o hydrataci zevnitř se můžete dočíst zde.)
Rukola v kuchyni
Rukola je velmi oblíbená zejména ve středomořské kuchyni. Chutná skvěle především v salátu. V kombinaci s dalšími druhy zeleniny, s obilovinou, luštěninou, semínky a dobrou zálivkou vykouzlíte skvělé hlavní jídlo. Váš salát můžete také zpestřit přidáním další listové zeleniny jako je polníček nebo křupavý ledový salát.
Nicméně nemusíte zůstat pouze u salátu, skvělá je i tepelně upravená na česneku a olivovém oleji místo špenátu a hodí se tak do těstovin nebo do rizota. Pro svou výraznou chuť je výborná také do pesta nebo do pomazánek. Inspirujte se našimi recepty:
- Rukolový salát s řepou a veganským sýrem
- Kešu pomazánka s rukolou
- Salát z rukoly, mrkve, okurky a ředkvičky
- Letní salát s rukolou
- Dortík z černé rýže Venere
- Celozrnné špaldové fettuccine se zeleninou
Každý může mít rukolu
Rukolu můžete pěstovat na zahradě nebo doma na okně v květináčku či truhlíku, vyžaduje jen 3 hodiny slunečního světla denně.
Co vy a rukola?
Máte ji rádi? Našli jste si k ní cestu? Nebo nepatří k vašim favoritům?
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Hurá, můžu si rukolku pěstovat na okně👍, děkuji mockrát 💚