Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Růže šípková – přírodní zásobárna vitamínů

Šípky sbíráme na přelomu září a října. Většina asi zná sušené šípky na čaj, ale co si z nich pro změnu vyzkoušet vyrobit něco jiného?

Čím jsou prospěšné

Šípky mají vysoký obsah vitamínu C. Jeho obsah je od 300 mg až po 700 mg u přezrálých a úplně zralých plodů.

  • Čaj z šípků pijeme jako posilující prostředek.
  • Šípky mají močopudné účinky.
  • Šípky mají protivirové účinky.

Tip!
Zpestřete si procházku s dětmi, jako to děláme my, zimní zasněženou krajinou a nasbírejte si přemrzlé šípky. Jsou výborné, chutnají jako marmeláda. Jíme je bez jadérek. Našim dětem šípky moc chutnají.

🚀Začíná jarní očista - tento týden!
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁

Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

“Na šípky se vždycky těšíme. Není procházka, abychom se nezastavili u keříčku a nezobli si.  Často k velkému překvapení kolemjdoucích. Šípky už nás seznámily s mnoha lidmi a některé jsme naučili zobat šípky taky,” dodává zkušenost Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak. “Nač nosit svačinu, když roste všude okolo :-)”

Tipy, jak uchovat šípky na zimu

  • Sušené drcené šípky používáme na čaj, který velmi chutná i malým dětem.
  • Můžeme si také připravit kompot z šípků.
  • Lze z nich vyrobit i likér.
  • Můžeme je i např. naložit do medu.
  • Skvělá je fermentovaná limonáda z šípků.
  • Zkuste také šípkové pyré bez cukru – šípky stačí povařit, propasírovat a nalít do skleniček, zavařit a uchovat na zimu.
Hálka na růži

Využít je možno i šípkové hálky, což jsou útvary, které můžeme vidět na keřích růže šípkové, vytvořené žlabatkou listovou. Používáme je ve formě tinktury, jako tonikum a imunostimulans.

Jak na šípkový kompot

Zralé šípky podélně rozpůlené omyjeme a vyškrabeme jadérka a chloupky. Očištěné šípky ponoříme do studené vody, krátce povaříme, šípky změknou a vyplaví se zbylé chloupky. Pak je narovnáme do malých skleniček a zalijeme horkým nálevem, připraveným z 3 hmotnostních dílů sladu na 2 hmotnostní díly vody. Kompot sterilujeme 15 minut při teplotě 80 až 85°C.

100 g tohoto kompotu obsahuje asi 140 mg vitamínu C.

Recept na šípkový likér

Litr rozmačkaných šípků zalijeme litrem alkoholu a necháme 14 dní odstát v teple. Pak přefiltrujeme a doplníme sirupem z 300 gramů sušené třtinové šťávy (místo toho můžeme osladit sladem) a 1,5 litru vody. Pijeme 1 skleničku denně.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mohla byste prozradit, jak se dělá fermentovaná limonáda ze šípků?

Markéta
29. 12. 2022

Chci se zeptat zda by šlo něco udělat i z přemzlích šípků, třeba naložit.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

16

Podzimní dary přírody

Procházet se přírodou a ještě si z procházky přinést nějaké ty dobroty, je lákavé. Procházet se, zkoumat, učit se, ochutnávat a objevovat, je ale mnohem le...

S kdoulí proti nemocem

Kdoule obecná je využívaná nejen jako potrava pro člověka a zvířata, ale i jako bezpečnější fytomedicína. Běžně ji k léčbě mnoha onemocnění používala čínsk...
28
6

Akébie pětičetná a její jedlé plody

Nejen, že krásně kvete a ozdobí tak vaší zahradu, ale ještě poskytuje chutné plody, které pomohou zpomalit stárnutí.
27
3

Sléz lesní a jeho léčivé květy

Věděli jste, že během války v roce 1948, kdy byl Jeruzalém obléhán, byl sléz důležitou plodinou a je každoročně oslavován v den nezávislosti tradičním pokr...
22
2

Slunečnice roční a její využití v kuchyni

Většina z nás si pochutnává na slunečnicových semenech, slunečnicovém máslu či používá olej. Málokdo už asi ví, že je rostlina jedlá celá, její květy, list...
13
1

Podzimní průvodce léčivými kořeny – díl II.

Kořeny bylin sbíraných na podzim mají velkou sílu. Využijme ji a připravme si z nich léčivé tinktury, čaje, masti a vína. Příroda je bohatá. Nezapomeňme, ž...