Co jsou to rybí prsty
Jako rybí prsty se označuje velmi rozšířený zmrazený polotovar z rybího masa (nejčastěji z masa bílých ryb, název druhu ryby i forma použitého masa je uvedena na obalu) ve strouhankovém těstíčku. Stačí vložit na pánev nebo do trouby a za pár minut jsou křupavé rybí prsty na stole. Tak kde by mohl být problém?
Hlavní kritérium: obsah masa. V některých jen 20 %
Hlavním kritériem při výběru rybích prstů by měl být obsah masa (minimálně 50 %). Bohužel Česká republika nemá žádný předpis, který by určoval minimální obsah masa v rybích prstech. S některými rybími prsty se proto může stát, že si nekupujeme takřka žádnou rybu, respektive jen velmi málo.
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
- Čím méně mají rybí prsty masa, tím více se výrobci uchylují k přidávání glutamátu – chemickému zvýrazňovači chuti a vůně s označením E 621.
- Některé rybí prsty mají i vyšší obsah fosfátů. Ty byly zakázány v pracích prostředcích, aby neznečišťovaly vodu, ovšem do potravin se přidávat smějí a tak je jejich použití v rybích prstech, a nejen v nich, legální. Glutamáty se přidávají pro zlepšení konzistence, chuti (aby rybí prsty chutnaly jako maso) a udržení vody ve výrobku.
- K tomu s obalovanými rybími prsty konzumujeme bílou pšeničnou mouku (strouhanku), některé obsahují palmový tuk, škroby, umělá aromata, stabilizátory, dextrózu (jednoduchý cukr) a kypřicí látky.
Některé rybí prsty obsahují méně masa, než se uvádí na obale
Časopis dTest nechal otestovat 16 vzorků rybích prstů. Tři z testovaných výrobků v nezávislém testu propadly kvůli nedodržení legislativy – obsahovaly méně masa, než výrobci slibovali na obalu.
„V laboratoři jsme nechali změřit skutečný obsah masa. U 12 vzorků jsme našli masa méně, než uváděla etiketa. V devíti případech se dala záporná odchylka vysvětlit nejistotou měření, ve třech případech byl však rozdíl v neprospěch spotřebitele neoddiskutovatelný.
Šlo o výrobky prodávané v Česku, a to Nowaco rybí prsty bez lepku, Schär Gluten Free Fish Fingers a Kaufland/K-Classic Fish Fingers. Na všechny tři výrobky jsme podali podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci,“ shrnuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Jen před smažením už obsahují 12 % tuku
Rybí prsty také popírají smysl konzumace nízkotučného rybího masa, protože kvůli tomu, v čem jsou obalené, obsahují i více než 12 % tuku! Přitom samotná treska (která se často do rybích prstů používá) ho má jen od 0,5 – 1 %. Dalším tukem pak prsty nasáknou, pokud jsou smažené na pánvi.
Vysoký je i obsah soli
Rybí prsty často končí na dětských talířích. Nejen u dětí je důležité kontrolovat obsažené množství soli v potravinách. Rybí prsty obsahují až 0,8 % kuchyňské soli. Pokud tedy dětem předložíte 3 rybí prsty, snědí 0,72 g soli – tj. 1/5 – 1/4 denního přídělu.
Jíme Jinak radí
Pokud nejste vegan nebo vegetarián, naučte se vybírat si to nejlepší pro své zdraví i pro přírodu. Pusťte si klubácké video Maso, jaké zvolit.
- Za nás nemůžeme rybí prsty doporučit. Jedná se o průmyslově zpracovaný a zmrazený polotovar, často plný aditiv.
- Pokud chcete konzumovat ryby, vybírejte raději čerstvé celé ryby a doma je upečte, usmažte, nebo si je obalte v klasickém trojobalu, případně se inspirujte a udělejte to zdravěji podle Jíme Jinak.
- Pokud i přes to chcete rybí prsty kupovat, zaměřte se na složení a vybírejte ty, které obsahují co nejvíce rybího masa (50 % a více, případně může být vodítkem obsah sacharidů, samotné rybí maso žádné neobsahuje, čím více ho ve výrobku je, tím více výrobek obsahuje škrobu, mouky nebo strouhanky a méně masa) a co nejméně dalších přísad.
- Certifikát MSC na obalu dokládá, že ryby byly uloveny způsobem šetrným k životnímu prostředí. MSC je zkratka pro Marine Stewardship Council, certifikát je nepovinný.
- Přidanou vodu do rybích prstů je nutné uvádět ve složení výrobku, pokud je jí v něm víc než pět procent.
- Datum minimální trvanlivosti je povinným údajem, z něhož vyčteme, do kdy lze výrobek spotřebovat. Čím vzdálenější datum, tím lépe.
Zdroje: dtest, A dost!, prozeny.cz
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář