Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Rybíz a borůvky s agarem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 1 roku

Další varianta jednoduchého a velmi osvěžujícího letního dezertu z ovoce které právě dozrává a z agaru. Tentokrát jsem zkusila trochu jiný postup a musím říct, že je to velká dobrota.

Fasovali jsme jednu mastičku za druhou. Jednou to byla seborea, jindy plíseň. Nikdo mi neuměl poradit a já chtěla zná...

Ingredience asi na 8 porcí
  • asi kilo rybízu na vymačkání šťávy, nejlépe přezrálý (může být červený, černý i bílý)
  • asi 200 – 400g ovoce do agaru –  směs černého i červeného rybízu i klidně borůvek, může být i jiné ovoce
  • špetka soli
  • hrst ovoce na ozdobu (rybíz, borůvky, angrešt…)
  • voda na dolití do litru
  • 2 lžičky práškového agaru, nebo 1 vrchovatá lžička instantního agaru (cca 4-5 g)
  • rýžový sirup na doslazení (pokud bude potřeba, může být i jiný)

Postup

obrázek-2

Rybíz na šťávu opláchneme a ideálně dřevěným hříbkem, nebo podobným nástrojem protlačíme přes síto.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Další varianta je ho rozmixovat v mixéru a přecedit přes síto. Na šťávu se hodí přezrálejší kusy, nebo už trochu horší, unavenější rybíz, který se vám nechce po kuličce probírat. Jen nesmí být zkažený, nebo plesnivý.

Šťávu z ovoce nalijeme do litrové odměrky a do litru doplníme vodou. Můžeme udělat i tzv. dvojáka a slupky a odpad znovu propláchnout vodou a ty pak použít na dolití. Zbytek vody je výborné osvěžující pití.

Litr rybízové šťávy dáme do hrnce a začneme zahřívat do bodu varu. Mezitím si nachystáme zbylé ovoce, které dáme dovnitř agaru. Šťávu z ovoce ochutnejte před přidáním agaru, pokud by byla moc kyselá, lze ji dosladit rýžovým sirupem. Pozor, ale dezert by měl být trochu nakyslý, s ovocem uvnitř je to příjemná osvěžující změna.

Pokud použijete práškový agar, přidejte ho do šťávy hned a nechte asi 5 minut provařit.

Pokud máte instantní agar, stačí, když ho do šťávy dáte chvíli před varem, necháte dojít k varu a stáhnete z plotny. Ten se vařit nemusí, stačí mu k aktivaci asi 97°C.

Do připravených mističek nalijte šťávu s agarem a do každé ještě za horka vhoďte pár hrstí připraveného syrového ovoce. Ovoce dejte kolik chcete. V horkém agaru se lehce tepelně zpracuje a bude lépe stravitelné. Po vychladnutí dejte do lednice a podávejte studené.

Další varianta je nechat agar vychladnout a dřív než začne želírovat do něj vhodit ovoce. To pak zůstane syrové a chuť bude zase trochu jiná.

Praktické

Nečekejte, že po přidání agaru začne dezert houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne. Je lepší dát agaru málo, vznikne lehké želé, které není příliš tvrdé, dobře se nabírá, ale přitom drží tvar a dá se i vyklopit. Pokud ale máte rádi tuhé želé, dejte ho o půl lžičky víc.

Pokud se obáváte, že vám agar nezhoustne, kápněte si lžičku na studený talířek a ten dejte na chvíli do lednice. Až zcela vychladne, uvidíte, jak moc pevné bude želé.

Před podáváním můžete agar z mističek i vyklopit a ozdobit syrovým ovocem. Hezký je také agar ve vysokých pohárech s čerstvým ovocem navrch.

Pokud si agar uděláte rovnou do mističek s víčkem, můžete si ho vzít s sebou jako lehkou osvěžující svačinku, což oceníte zvláště ve vedrech.

Obměna

Vše můžete udělat z jakéhokoliv ovoce. Místo šťávy lze použít i 100% džus, nebo si ji vyrobit z ovocenky, nebo jablečného koncentrátu a vody. Dovnitř jsou výborné jahody, nebo jen borůvky.

Děti

Agar můžeme dávat i ročním dětem, se syrovým ovocem podáváme maličkým dětem jen v létě, v zimě jen s tepelně upraveným. Pokud máte menší dítě a  ovoce už mu dáváte, pak můžete dávat i tento dezert.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Tak jsem dnes vyzkoušela, jen místo rybízu jsem povařila borůvky. A výsledek byl luxusní, i 15timěsíční syn si náramně pochutnal :)

iris.mol
24. 8. 2013

Přesně tak….takže já mám instantní …..to jsem zvědava jak to ztuhne :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Udělejte si radost a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Jednoduchá melounová zmrzlina bez cukru

Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.

Jahody v agaru

Sezóna jahod je tady! Co ale s nimi, když dozrávají rychle a nestíháme je jíst? Jeden ze způsobů, jak jim prodloužit životnost a ještě si skvěle pochutnat,...

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...