Domů > Nepřehlédněte

Rychlé a syté podzimní saláty na oběd nebo večeři

sezóna podzim

S nastupujícím chladným počasím si tělo žádá teplá a sytá jídla. Pokud zrovna nemáte čas vařit omáčku nebo péct, zkuste tyto snadné a rychlé zahřívající saláty, které můžete jíst jako hlavní chod na oběd či večeři.

Fazolový salát se zeleninou

Na tento salát můžete zužitkovat jakékoliv zbylé uvařené fazole nebo jinou luštěninu (cizrna, čočka, tempeh, tofu). V našem receptu jsme použili velké bílé fazole v kombinaci s restovanou zeleninou (řepa, mrkev, zelí), zahřívacím kořením (římský kmín, koriandr, hořčičné semínko) a česnekem. Pokud chcete salát přinést ještě o level výš, můžete do něj zamíchat tofunézu nebo majonézu. Doporučujeme podávat teplý s krajícem kváskového chleba nebo plackami.

Teplý salát z celeru a tuřínu

Výborný teplý salát, do kterého “schováte” i zeleninu, která není jinak moc oblíbená – celer, tuřín a ředkev. Díky tofunéze chutná jako pravý majonézový. Pro zasycení k němu zakousněte i kváskový chléb, placky nebo si do salátu zamíchejte uvařenou obilovinu (do tohoto salátu se hodí například těstoviny, bulgur, rýže nebo kuskus).

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Čočkový salát s červenou řepou

Tento salát je ideální kombinací na zimu – posiluje ledviny a krev. Díky koření tělo také krásně zahřeje. K salátu podávejte například plátky kváskového chleba, placky nebo uvařenou obilovinu, kterou máte rádi.

Těstovinový salát se zeleninovými proužky

Tento salát je jeden z nejoblíbenějších. Pokud máte již uvařené těstoviny, je to opravdu rychlovka. Pokud ne, uvaříte je za dobu, než se orestuje zelenina. My doporučujeme kombinaci cuketa a mrkev, ale zeleninu můžete obměnit dle chuti.

Lahůdkový majonézový salát s fazolemi

Tento salát je opravdová rychlovka a velká dobrota. Stačí vám k němu jakákoliv kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer, řepa, ředkev aj. nebo například kedlubna, dýně), kterou nastrouháte nahrubo a smícháte s teplými fazolemi (nebo jinou uvařenou luštěninou, případně tofu či tempehem) a tofunézou. Pokud máte více času, můžete nastrouhanou zeleninu rychle orestovat na oleji. Vynikne tak její chuť a vás krásně zahřeje.

Těstovinový salát s houbami

Na podzim je hub v lese všude plno. A pokud zrovna nemáte možnost lesních hub, použijte do receptu koupené žampióny, hlívu, shitake nebo hříbky sušené. Chřest můžete vyměnit za podzimnější zeleninu jako je kapusta, zelí nebo dýně. Pokud přidáte do salátu i uvařenou luštěninu (uzený tempeh, tofu nebo uvařené fazole nebo cizrnu), získáte kompletní talíř, který vás zasytí.

Chcete umět víc?

Saláty nemusí být nuda – pořád jedna a ta samá kombinace se stejnou zálivkou. Když se naučíte, jak na to, můžete připravovat pokaždé jiné delikátní saláty jako profík, na kterých si pochutnáte vy i případná návštěva, která není na zdravé zvyklá. Bude jim chutnat!

Naučte se s námi dělat saláty přílohové k hlavnímu jídlu, saláty lahůdkové pro mlsné jazýčky a náročné konzumenty, nebo saláty, které jsou syté a hodí se jako teplý či studený hlavní chod. Klíčem je kombinace zelenin, skvělá zálivka nebo dresink a posypka. Přidejte se k nám do kurzu Super saláty a my z vás během pár lekcí uděláme salátového šéfkuchaře.

Chci být profíkem v salátech

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

46 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

38
11

3 nejoblíbenější světové podzimní polévky

Je tu podzim a s ním i ochlazení, únava, chřipky a úbytek energie. Pravý čas na podzimní polévky, které dodají energii, zasytí, uspokojí a zahřejí – ...
37
7

Kašel, rýma a chřipka: Proč je máme?

Na podzim jsou citlivé plíce a tlusté střevo. Pokud je nemáme v pořádku, pocítíme to na průduškách. Hrozí kašel, rýma a chřipka. Na vině obvykle není stude...
42
11

Podzim ve skříni – udělejte si pořádek

První mrazíky se ohlásily a my začínáme stěhovat oblečení. Letní ze skříně ven, podzimní a zimní dovnitř. Taky zjišťujete, jaké poklady vlastně máte, a na ...
36
4

4 tipy, jak si naplno užít podzim

Máme tu podzim. Hojnost ovoce a zeleniny, kouzlo vínové a zlatavé barvy, šustící listí lákající k procházkám a pochmurné počasí. Jak si ho užít a naplno vy...

Podzimní salát s tvarohem

Kombinace radicchia, ořechů a ricotty není v Itálii žádná novinka, doufám, že i vás potěší tato klasická podzimní inspirace.
60
21

Černé potraviny posilují ledviny. Víte, které to jsou?

Pokud jste si pročetli materiály na zimu, narazili jste na informaci, že v zimě se mají pro posílení ledvin na talíř dostat tmavě modré až černé potraviny....