- 1,5 hrnku jemných ovesných vloček
- trochu vroucí vody na spaření
- sůl
- cca 4 lžíce burizonů (nemusí být)
- cca 5 lžic pohankové mouky
Jak připravit ovesné vločkové knedlíky
- Do misky vsypeme ovesné vločky.
- Spaříme je vroucí vodou jen tolik, aby nasákly vodou, ale voda nebyla v krajích vidět.
- Na vrch nasypeme vrstvičku burizonů, zaprášíme po celé misce pohankovou moukou a posolíme.
- Mezitím už se voda prosákla do všech vrstev a můžeme rukama vypracovat tuhé těsto.
- Tvarujeme koule, kuličky nebo válečky.
- Ty vhazujeme do osolené vroucí vody a vytahujeme, když vyplavou.
- Doba varu záleží od velikosti knedlíků a síly vašeho sporáku.
- Než získáte praxi, stačí jeden zkusmo vytáhnout, rozkrojit a podívat se, zda je prostředek ještě syrový či nikoli. Knedlík uvnitř nebude suchý ale mazlavý.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pro bezlepkovou verzi použijeme certifikované bezlepkové vločky nebo vločky z nelepkových obilovin (teff, amarant, jáhly, rýže, quinoa, pohanka apod.)
- Velké vločky je lepší trošku pomlít na menší kusy mixérem, lépe se pak s nimi pracuje.
- Burizony mají za úkol knedlíky “odlehčit”, ale můžete je bez obav vynechat.
- Počítejte, že ať s burizony nebo bez budou knedlíky hutnější oproti moučným. Nám to vyhovuje, stačí dva a jsme sytí.
- Utrhne-li se vám ruka s vodou, budete muset přidat více mouky, aby vločky držely pohromadě. Jinak moukou stačí vločky skutečně jen zaprášit.
- Knedlíky můžete skladovat dva tři dny v lednici a před podáváním je nahřát na pařáčku nebo orestovat na trošce oleje.
- Pokud děláte velké šišky, rozhodně se vám budou lépe porcovat na klasické knedlíkové plátky až po vychladnutí, kdy už nejsou mazlavé a řez je ostrý a čistý.
- Osobně to dělám tak, že knedlíky na přímou konzumaci dělám malé “jednoporcové” a plánované přebytky zpracovávám do větších šišek, které skladuji v lednici a před podáváním snadno naporcuji na tenké plátky, které pak napařím nebo orestuju.
- Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou či luštěninou a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.
Obměna
- Mouku můžeme použít i jinou celozrnnou, pohanková má výhodu, že pěkně pojí.
Děti
- Knedlíky jsou vhodné pro děti od 1 roku, pouze ubereme na soli.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Moje najobľúbenejšie knedličky… trošku som bojovala s varením, ale teraz ich robím na paráčiku, takže koniec s rozváraním 😃👍
Výborný recept👍dělala jsem z bezlepkových ovesných vloček, zahustila bezlepkovou ovesnou moukou a přidala koření Bylinkové máslo. Výborná rychlovka👏