- 1,5 hrnku jemných ovesných vloček
- trochu vroucí vody na spaření
- sůl
- cca 4 lžíce burizonů (nemusí být)
- cca 5 lžic pohankové mouky
Jak připravit ovesné vločkové knedlíky
- Do misky vsypeme ovesné vločky.
- Spaříme je vroucí vodou jen tolik, aby nasákly vodou, ale voda nebyla v krajích vidět.
- Na vrch nasypeme vrstvičku burizonů, zaprášíme po celé misce pohankovou moukou a posolíme.
- Mezitím už se voda prosákla do všech vrstev a můžeme rukama vypracovat tuhé těsto.
- Tvarujeme koule, kuličky nebo válečky.
- Ty vhazujeme do osolené vroucí vody a vytahujeme, když vyplavou.
- Doba varu záleží od velikosti knedlíků a síly vašeho sporáku.
- Než získáte praxi, stačí jeden zkusmo vytáhnout, rozkrojit a podívat se, zda je prostředek ještě syrový či nikoli. Knedlík uvnitř nebude suchý ale mazlavý.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Pro bezlepkovou verzi použijeme certifikované bezlepkové vločky nebo vločky z nelepkových obilovin (teff, amarant, jáhly, rýže, quinoa, pohanka apod.)
- Velké vločky je lepší trošku pomlít na menší kusy mixérem, lépe se pak s nimi pracuje.
- Burizony mají za úkol knedlíky “odlehčit”, ale můžete je bez obav vynechat.
- Počítejte, že ať s burizony nebo bez budou knedlíky hutnější oproti moučným. Nám to vyhovuje, stačí dva a jsme sytí.
- Utrhne-li se vám ruka s vodou, budete muset přidat více mouky, aby vločky držely pohromadě. Jinak moukou stačí vločky skutečně jen zaprášit.
- Knedlíky můžete skladovat dva tři dny v lednici a před podáváním je nahřát na pařáčku nebo orestovat na trošce oleje.
- Pokud děláte velké šišky, rozhodně se vám budou lépe porcovat na klasické knedlíkové plátky až po vychladnutí, kdy už nejsou mazlavé a řez je ostrý a čistý.
- Osobně to dělám tak, že knedlíky na přímou konzumaci dělám malé “jednoporcové” a plánované přebytky zpracovávám do větších šišek, které skladuji v lednici a před podáváním snadno naporcuji na tenké plátky, které pak napařím nebo orestuju.
- Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou či luštěninou a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.
Obměna
- Mouku můžeme použít i jinou celozrnnou, pohanková má výhodu, že pěkně pojí.
Děti
- Knedlíky jsou vhodné pro děti od 1 roku, pouze ubereme na soli.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Dnes se mi fakt povedly 😋. Mňam 💖
.. proč nepoužívej hnědou pohank 😘u? Kvůlivá barvě?