Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Rychlé kvašené ředkvičky

Uvařeno
bez sóji

Rychlé kvašení je jednoduchá a zdravá cesta k vitamínům B1, B2, B6 a C. a bakteriím mléčného kvašení, které jinak kupujeme v lékárně nebo je (mnohdy marně) hledáme v jogurtech. Přitom si je můžeme snadno připravit sami doma třeba z ředkviček.

Ingredience
  • 2 svazky ředkviček(20-30 hlaviček)
  • 1 l vody + lžíce nerafinované soli
  • Zavařovací sklenice se šroubovacím uzávěrem

Jíte jinak, chystáte párty a nevíte jak na to? Inspirujte se! David oslavil v listopadu 40. ...

Postup

  1. Vodu se solí dáme povařit na 5 min. do kastrůlku a necháme vychladit na 40 st. (nebude pálit).
  2. Ředkvičky umyjeme, okrájíme zelené a rozpůlíme.
  3. Naskládáme do sklenice a zalijeme nálevem až po okraj.
  4. Čistým víčkem uzavřeme.
  5. Sklenici postavíme na stinné místo v kuchyni na talířek a necháme takto 2-3 dny fermentovat.
  6. V horkých dnech probíhá fermentace rychleji.
  7. Když ve sklenici uvidíme mléčné zabarvení vody, je hotovo.
  8. K jedné porci jídla podáváme 2-3 ks ředkviček.
  9. Uchováváme v lednici, takto fermentovaná zelenina vydrží 2-3 měsíce.

Zajímavost

Mléčné kvašení zeleniny, neboli fermentace je známá metoda, stará už 6000 let.
Kvašení způsobují kvasinky a bakterie, které spotřebovávají cukr za účasti enzymů. V kvašení se tak utvoří nejen úžasná kyselina mléčná, ale i vitaminy B1, B2, B6 a C.
Denní konzumace pomůže k dobrému trávení železa z pokrmu.
Podporuje trávení bílkovin a udržuje správnou střevní mikroflóru.
Aktivuje látkovou výměnu, odvádí vodu a odpadní látky z těla.
Povzbuzuje činnost jater a ledvin.
Velmi vhodné pro diabetiky, cukry jsou z velké části odbourány a nezatíží tak slinivku.
Kvašená zelenina může pozitivně ovlivnit někeré druhy rakoviny.
Pomůže od únavy i nemoci.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jmenuji se Marcela, moc ráda vařím a výtvarničím a to hlavně s dětmi. Chtěla bych se s vámi podělit o naše výtvory a třeba vás i inspirovat.

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Nejen že kvašene ředkvičky jsou výborné a zdobí na talíři, ale po letech konečně forma, po které mně po jejich snězení není špatně 😇

Moc díky za tip https://www.jimejinak.cz

Ukázat další komentáře