- 2 svazky ředkviček(20-30 hlaviček)
- 1 l vody + lžíce nerafinované soli
- Zavařovací sklenice se šroubovacím uzávěrem
Postup
- Vodu se solí dáme povařit na 5 min. do kastrůlku a necháme vychladit na 40 st. (nebude pálit).
- Ředkvičky umyjeme, okrájíme zelené a rozpůlíme.
- Naskládáme do sklenice a zalijeme nálevem až po okraj.
- Čistým víčkem uzavřeme.
- Sklenici postavíme na stinné místo v kuchyni na talířek a necháme takto 2-3 dny fermentovat.
- V horkých dnech probíhá fermentace rychleji.
- Když ve sklenici uvidíme mléčné zabarvení vody, je hotovo.
- K jedné porci jídla podáváme 2-3 ks ředkviček.
- Uchováváme v lednici, takto fermentovaná zelenina vydrží 2-3 měsíce.
Zajímavost
Mléčné kvašení zeleniny, neboli fermentace je známá metoda, stará už 6000 let.
Kvašení způsobují kvasinky a bakterie, které spotřebovávají cukr za účasti enzymů. V kvašení se tak utvoří nejen úžasná kyselina mléčná, ale i vitaminy B1, B2, B6 a C.
Denní konzumace pomůže k dobrému trávení železa z pokrmu.
Podporuje trávení bílkovin a udržuje správnou střevní mikroflóru.
Aktivuje látkovou výměnu, odvádí vodu a odpadní látky z těla.
Povzbuzuje činnost jater a ledvin.
Velmi vhodné pro diabetiky, cukry jsou z velké části odbourány a nezatíží tak slinivku.
Kvašená zelenina může pozitivně ovlivnit někeré druhy rakoviny.
Pomůže od únavy i nemoci.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Nejen že kvašene ředkvičky jsou výborné a zdobí na talíři, ale po letech konečně forma, po které mně po jejich snězení není špatně 😇
Moc díky za tip https://www.jimejinak.cz