- 100 g pohankové krupice
- 0,25 l vody
- špetka soli
- 50 – 70 g pohankové mouky
- několik kusů švestek
- mletý mák
- sladěnka nebo sirup
Jak připravit bezlepkové plněné švestkové knedlíky
- Dáme si vařit čtvrt litru vody.
- Jakmile začne vřít, osolíme a vsypeme za stálého míchání krupici.
- Snížíme plamen a za stálého míchání vaříme 3-5 minut.
- Krupice by měla být hustá.
- Odstavíme a necháme zcela vychladnout.
- Do vychladlé krupice vmícháme mouku a zpracujeme tuhé těsto.
- Z těsta odebíráme malé kousky, ze kterých si na dlani uděláme placičku.
- Do středu placičky vložíme půlku švestky a uděláme kuličku.
- Hotové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě cca 3 minuty.
- Přemístíme na talířek a propíchneme vidličkou, aby vyšla pára.
- Posypeme mletým mákem a polijeme sladem nebo sirupem.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Obměna
- Místo švestek můžete dát jakékoliv ovoce, které je právě v sezónně – jahody, meruňky, maliny, blumy, špendlíky atp.
- Knedlíky můžete posypat také opraženým strouhaným kokosem a polít sladem nebo si k nim vytvořit ovocnou omáčku (my máme rádi šťavnaté sladké ostružiny nebo maliny rozmačkané vidličkou, smíchané s mletým mákem a sladem a tuto omáčku si nalijeme na knedlíky – doporučujeme vyzkoušet).
- Pokud jste měli rádi na knedlíky roztopené máslo, vyzkoušejte roztopený kokosový olej smíchaný se sladem nebo sirupem.
Praktické
- Zbylé knedlíky uchovávejte v lednici. Až je budete chtít jíst, stačí je ohřát na pařáčku (pařáček umístit do hrnce s trochou vody, vložit knedlíky a cca 4 minuty napařovat).
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Náhled na přípravu 🙂
Oblíbená sobotní večeře 🙂